Ικανοποίηση Σταϊκούρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

Ικανοποίηση Σταϊκούρα μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 07/04/20, 20:53

Για εξέλιξη που αποτελεί «έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη» στην Ελλάδα κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είναι στην κατηγορία junk ως ενέχυρα, για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη ρευστότητα.

Όπως εξηγεί, η ΕΚΤ επαναφέρει την παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται η Ελληνική Δημοκρατία και τα οποία χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Ο κ. Σταϊκούρας υπενθυμίζει ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η ΕΚΤ.

Τώρα, ωστόσο, η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με την προηγούμενη απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP), διευρύνει σημαντικά, σύμφωνα με τον ΥΠΙΙΚ, τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Επιπλέον, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην εμπορευσιμότητα και τις αποτιμήσεις των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

«Με υπευθυνότητα, ενότητα και σχέδιο, δρώντας αποφασιστικά, θα βγούμε όρθιοι και δυνατοί από αυτόν τον αγώνα που δίνουμε, με το λιγότερο ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, και με τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή» τονίζει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Αν σου άρεσε κάνε