«Φιλί ζωής» από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

«Φιλί ζωής» από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:37 Δημιουργία 08/04/20, 11:24

«Φιλί ζωής» δίνει η ΕΚΤ στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να επαναφέρει το waiver, την επιλεξιμότητα των ενεχύρων που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και χαρακτηρίζονται από χαμηλότερης ποιότητας τίτλους, φέρνει πρόσθετη ρευστότητα 10 δισ. ευρώ στον κλάδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δίνεται πρόσθετη ρευστότητα από τις εξής πηγές:

  • 7,5 δισ. ευρώ από τα ομόλογα ισόποσης αξίας που διαθέτουν στον ισολογισμό τους και τα οποία, εξαιτίας της έλλειψης του waiver, δεν χρησιμοποιούσαν ως εργαλείο άντλησης ρευστότητας από τις πηγές χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
  • 2,5 δισ. ευρώ που είναι το όφελος σε ρευστότητα που θα έχει το τραπεζικό σύστημα από τη μείωση του ποσοστού του haircut, με το οποίο δεχόταν έως σήμερα τα ενέχυρα/εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα.

Πρόκειται για αποδεδειγμένη στήριξη της ΕΚΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δεδομένου ότι η χώρα μας δεν διαθέτει ακόμη επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο η αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων για την παροχή φθηνής χρηματοδότησης γίνεται επί ίσοις όροις με την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι για τις ελληνικές τράπεζες είχε προηγηθεί και η άρση του πλαφόν για αγορές κρατικών ομολόγων. Με τις κινήσεις αυτές, οι ελληνικές τράπεζες μπορούσαν να απορροφούν από το Ελληνικό Δημόσιο περισσότερους κρατικούς τίτλους και να τους διαθέτουν στην ΕΚΤ, ως ενέχυρα για την άντληση φθηνής ρευστότητας.

Από χθες οι τίτλοι αυτοί γίνονται δεκτοί από την ΕΚΤ και με χαμηλότερο haircut, καθώς πριν από τη χθεσινή απόφασή της, οι ελληνικές τράπεζες κατέθεταν τίτλους στο 120% για να πάρουν ρευστότητα στο 100%.

Αν σου άρεσε κάνε