Σχεδιασμός fast track για την επόμενη μέρα - Οι δύο βασικοί άξονες για την ανάταξη της οικονομίας

Σχεδιασμός fast track για την επόμενη μέρα - Οι δύο βασικοί άξονες για την ανάταξη της οικονομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:52 Δημιουργία 13/04/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τον σχεδιασμό του για την επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού προετοιμάζει ο πρωθυπουργός και οι τηλεδιασκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι μετά το τέλος της περιόδου της καραντίνας, οποτεδήποτε και εάν αυτό γίνει, ο χρόνος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι άπλετος. Τα χτυπήματα στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να κλείσουν, τα προβλήματα στις μεταφορές αλλά και ο περιορισμός στην κίνηση χρήματος, θα επιβαρύνουν την πορεία μιας οικονομίας, που μόλις είχε ανακάμψει από μια δεκαετή κρίση.

Η ύφεση θεωρείται δεδομένη, το μέγεθος της οποίας όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή την ώρα με ασφάλεια. Από την πλευρά του, ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη μιλήσει για ένα μέγεθος ύφεσης της τάξεως του 5%, αλλά οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως και αυτό το νούμερο να είναι ...υπεραισιόδοξο.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού, πάντως, φαίνεται να έχει ήδη ξεκαθαριστεί και θα βασιστεί σε δυο άξονες: στην τόνωση της ρευστότητας, μέσω της στήριξης των τραπεζών και των κοινοτικών κονδυλίων και στην τόνωση της απασχόλησης, μέσω των έργων υποδομής που θα προωθηθούν με ταχείς ρυθμούς.

Το έργο της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας πλην των δυο βασικών υπουργών, κκ. Σταϊκούρα και Βρούτση, θα αναλάβουν επίσης:

-Ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης που θα διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, όπως είναι το ΕΣΠΑ, η δανειοδότηση μεγάλων επιχειρήσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καθώς και τα έργα μέσω ΣΔΙΤ. Από την ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων του υπουργού θα εξαρτηθεί και ο χρόνος για την ανάκαμψη των ελληνικών επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρότερων.

-Ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα αναλάβει να «τρέξει» μεγάλα έργα, ξεπερνώντας την ελληνική γραφειοκρατία, τις νομικές εμπλοκές αλλά και συνολικά τη διαδικασία που απαιτείται σήμερα. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος έχει ήδη μιλήσει για επένδυση ύψους 13 δισ. ευρώ στις υποδομές, έχει έναν και μόνον αντίπαλο: τον χρόνο και αυτόν θα επιχειρήσει να προσπεράσει, ακόμη και χρησιμοποιώντας το «όπλο» των νομοθετικών ρυθμίσεων.

-Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ήδη προχώρησε σε να σημαντικό βήμα, ανακοινώνοντας το πρόγραμμα « Αντώνης Τρίτσης», που προβλέπει τη διάθεση κονδυλίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε δήμους και περιφέρειες για έργα υποδομής και εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τα ποσά αυτά εξασφαλίστηκαν ήδη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αναμένεται ο υπουργός Εσωτερικών να ζητήσει άμεσα από τους περιφερειάρχες την κατάθεση προτάσεων για την υλοποίηση των ώριμων έργων. Σε αυτά εντάσσονται οι υποδομές, η δημιουργία χωρών υγειονομικής ταφής απορριμμάτων κ.α.

Αυτοί οι τρεις υπουργοί θα είναι αναμφισβήτητα οι «πρωταγωνιστές της επόμενης μέρας» και θα έχουν σύμμαχο τους τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει ήδη εκπέμψει το μήνυμα για υιοθέτηση ρυθμών... Ολυμπιακών Αγώνων. Fast track διαδικασίες ως προς την υλοποίηση του σχεδιασμού και προώθηση άμεσα αποφάσεων που θα ξεμπλοκάρουν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι οποίες δυστυχώς υπάρχουν σταθερά σε ένα μεγάλο τμήμα της δημόσιας διοίκησης.

Αν σου άρεσε κάνε