Ύφεση 4% στην Ελλάδα αναμένει ο Στουρνάρας

Ύφεση 4% στην Ελλάδα αναμένει ο Στουρνάρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:11 Δημιουργία 21/04/20, 17:59

Σημαντικά πιο αισιόδοξες από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το μέγεθος της ύφεσης στην Ελλάδα το 2020 εξαιτίας του κοροναϊού είναι οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο ελληνικό ΑΕΠ, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης σε πάνελ που διοργάνωσε το Φόρουμ των Δελφών, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως το βασικό σενάριο της τράπεζας κάνει λόγο για ύφεση 4% και πρόσθεσε: «Το ακραίο σενάριο που έχουμε επεξεργασθεί δεν δείχνει ύφεση πάνω από 8%. Θωρούμε στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σενάρια για ύφεση 10% (σ.σ. η εκτίμηση του ΔΝΤ) και πάνω εξαιρετικά ακραία».

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το ποσοστό ύφεσης 10% αντιστοιχεί σε 3 μήνες και πάνω μήνες καραντίνας.

Σύμφωνα με τον διοικητή το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και στις αρχές του 2021 θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού. Επισήμανε ότι «δεν είναι σωστό στην παρούσα φάση να αναφερθεί σε νούμερα όσον αφορά το ύψος των νέων NPLs διότι η αβεβαιότητα θα υπάρχει στο τραπέζι όσο θα συνεχίζεται η αβεβαιότητα στο μέτωπο της εξεύρεσης του φαρμάκου και εν τέλει του εμβολίου».

Σε ό,τι αφορά τα πλάνα μείωσης των NPEs που έχουν υποβάλλει οι ελληνικές τράπεζες με ορίζοντα το τέλος του 2021, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «η τωρινή κρίση αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε ως business as usual, χωρίς την εφαρμογή δραστικών λύσεων όπως η υλοποίηση της Asset Management Company, θα μεταφέρει την υλοποίηση των στόχων 1 με 2 χρόνια». Όσο για τις επιπτώσεις σε κεφάλαια και δείκτες, ιδίως στον όγκο των προβλέψεων που πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες, ανέφερε ότι όλα αυτά θα εκτιμηθούν όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε την ανάγκη να επιστρατευτούν πιο δραστικές και διαφορετικές – σε σχέση με τις υπάρχουσες – λύσεις αντιμετώπισης όσο τον δυνατόν συντομότερα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η δημιουργία μιας εταιρείας Asset Management – είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο – είναι η πιο αποτελεσματική λύση όταν οι αγορές δεν λειτουργούν, όπως συμβαίνει σήμερα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εφόσον οι τιτλοποιήσεις αποκτήσουν εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον δεν παύουν να αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο. Ωστόσο, τώρα είναι η ευκαιρία για την δημιουργία μιας bad bank, είτε πανευρωπαϊκά είτε εθνικά, καθώς αντιμετωπίσει το πρόβλημα γρήγορα, αποτελεσματικά μιας και οι αγορές δεν λειτουργούν».

«Οι πιο διαφανείς τράπεζες θα είναι εκείνες που θα προσελκύσουν την επόμενη ημέρα όταν οι αγορές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν εκ νέου κανονικά περισσότερους επενδυτές», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας και τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι διαφανείς, έχουν κάνει άλματα στο digital κομμάτι κάτι που φάνηκε από τις πρώτες ημέρες της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν με όλα τα όπλα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με τις εποπτικές αρχές τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τους βιώσιμους δανειολήπτες», τόνισε ο διοικητής. Πρέπει να διοχετεύουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις έτσι ώστε το «προσωρινό πρόβλημα να μην γίνει μακροπρόθεσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε