Σταϊκούρας: Ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ρυθμίσεις για νοικοκυριά

Σταϊκούρας: Ρευστότητα στις επιχειρήσεις, ρυθμίσεις για νοικοκυριά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:48 Δημιουργία 24/04/20, 12:34

Τη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που αποτελεί «ναυαρχίδα» για την οικονομία, επανέλαβε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «δείχνοντας» στο τέλος των επιδομάτων.

Ειδικότερα, περιγράφοντας το μοντέλο των μέτρων στήριξης, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Μάιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η παραπάνω στροφή θα γίνει με τη λήψη των 800 ευρώ σε όσους δικαιούχους παραμείνουν σε αναστολή.

Για εταιρείες που ζητούν πίσω τους εργαζόμενούς τους, η έμφαση θα δίδεται πλέον σε δάνεια και σε άλλα εργαλεία χρηματοδοτικής στήριξης, με την υποχρέωση της διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Μιλώντας στο ThemaFm 104.6, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η πρώτη φάση αλλά η δεύτερη φάση δεν θα έχει την ίδια μορφή με τις σημερινές έκτακτες συνθήκες αντιμετώπιση της κρίσης,γιατί κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και δεν θα ήταν βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

«Εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις με ρευστότητα για να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει 800 ευρώ σε κάποιον τον οποίο τον ζητάει η επιχείρηση για να πάει να δουλέψει», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι «υπάρχουν ήδη αιτήματα από επιχειρήσεις που λένε πως θέλουν να βγει το προσωπικό τους από την αναστολή».

Συμπλήρωσε ότι οι πρώτες πληρωμές της επιστρεπτέας προκαταβολής πρέπει να αναμένονται ως την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα.

Για την προστασία της κύριας κατοικίας, ο ίδιος σημείωσε πως «πράγματι λήγει την επόμενη εβδομάδα (30 Απριλίου) αλλά μέχρι την άλλη Παρασκευή θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο μας».

Για τις πληρωμές των φόρων σε ανατολή από Σεπτέμβριο, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί παροδικά για τρεις μήνες» με βάση τα σημερινά δεδομένα και «υπάρχει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων και νόμος στη χώρα για τις 48 δόσεις», αλλά εν καιρώ «θα πρέπει να το αξιολογήσουμε λαμβάνοντας υπόψη όμως υπόψιν και τους ταμεία ακούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας».

Σχετικά με την αιφνίδια υποβάθμιση της Fitch, ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι δεν υποβαθμίστηκε κατηγορία αλλά μόνο η προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης, ενώ τόνισε ότι οι εκθέσεις αυτές συνεκτιμούν και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης από την κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε