Σταδιακό «άνοιγμα» της οικονομίας με ενίσχυση των επιχειρήσεων

Σταδιακό «άνοιγμα» της οικονομίας με ενίσχυση των επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:03 Δημιουργία 27/04/20, 08:45

Τη στιγμή που όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι στο σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού για τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων με την επιστροφή στη νέα καθημερινότητα, η προσοχή επικεντρώνεται παράλληλα και στο σταδιακό «άνοιγμα» της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στη στήριξη των επιχειρήσεων.

Από τον ερχόμενο μήνα η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει στροφή από την επιδοματική πολιτική, αλλάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση των 800 ευρώ, χωρίς όμως να πάψει η στήριξη εργαζομένων, ειδικά όσων η σύμβαση εργασίας θα παραμείνει σε αναστολή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ:

-στις επιχειρήσεις και επαγγελματίες που πλήττονται λόγω κορωνοϊού που απασχολούν έως 20 άτομα

-οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών μετά την 1η-10-2018, δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός, προκειμένου να ενταχθούν στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αλλά και

-σε 4.000 παραγωγούς λαϊκών αγορών οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλη περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, θέμαωρών είναι πλέον ο καθορισμός των τελικών κριτηρίων με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα λάβουν την «επιστρεπτέα προκαταβολή», καθώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι όποιες επιχειρήσεις επιλεγούν από τις περίπου 138.000 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, να δουν τα χρήματα που θα δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντός αυτής ή της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα υπάρξει και δεύτερη φάση στην «επιστρεπτέα προκαταβολή» στην οποία η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει με βάση τη μείωση του τζίρου τον Απρίλιο και Μάιο.

Σε πιο αναλυτικό επίπεδο, αναφορικά με τα μέτρα Μαϊου, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι πολλές επιχειρήσεις θα ζητήσουν πίσω είτε το σύνολο είτε μέρος του προσωπικού τους. Για όσους συνεχίσουν να έχουν σύμβαση εργασίας σε αναστολή, το Κράτος θα τους καταβάλει την οικονομική ενίσχυση ή στην περίπτωση που η σύμβαση παύει σε είναι σε αναστολή π.χ. μετά τις 15 Μαΐου τότε το Κράτος θα καταβάλλει το αντίστοιχο ποσό για τις ημέρες που ήταν σε αναστολή. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών ήδη επιχειρήσεις έχουν ζητήσει να λάβουν πίσω 20.000 εργαζόμενους.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων με τα εξής προγράμματα:

  • την «επιστρεπτέα προκαταβολή
  • την επιδότηση επιτοκίου
  • την παροχή ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ
  • την στήριξη της απασχόλησης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE. Όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η κυβέρνηση αναμένει τη νομοθέτηση του συγκεκριμένου προγράμματος καθώς σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την περασμένη Πέμπτη θα πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου. Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών το ποσό που μπορεί να λάβει η Ελλάδα μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Αν σου άρεσε κάνε