Η ώρα της οικονομίας: Το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης με την άρση του lockdown

Η ώρα της οικονομίας: Το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης με την άρση του lockdown

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:58 Δημιουργία 29/04/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η ώρα της οικονομίας σήμανε πλέον για την κυβέρνηση, μετά και το χθεσινό διάγγελμα Μητσοτάκη για την σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού.

Ο πρωθυπουργός που θα παρακολουθεί βήμα προς βήμα την υλοποίηση του σχεδίου για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι υποχρεωμένος να στρέψει το βλέμμα του και στην οικονομία, μετά το «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας για έναν και πλέον μήνα.

Με τον εφιάλτη της ύφεσης να βρίσκεται και πάνω από την Ελλάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει σειρά μέτρων, προκειμένου να τονώσει την ρευστότητα στην αγορά και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «οπλοστάσιό» της έχει αυτή την ώρα τα εξής μέτρα:
1. Παροχή δανείων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε μεγάλες επιχειρήσεις
2. Παροχή δανείων μέσω της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
3. Άμεση προώθηση έργων υποδομής, κάτι που θα έχει πολλαπλασιαστικό όφελος για την ελληνική οικονομία
4. Άμεση προώθηση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» που περιλαμβάνει πιστώσεις 2,5 δις ευρώ για έργα και υπηρεσίες σε δήμους και περιφέρειες της χώρας
5. Παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις που δεν θα κάνουν απολύσεις εργαζομένων
6. Άμεση προώθηση επενδύσεων που χρονίζουν εξαιτίας της γραφειοκρατίας

Το πακέτο των μέτρων αυτών αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στον Μάιο, προκειμένου να περιοριστούν άμεσα οι συνέπειες της κρίσης. Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν και από τη διασπορά του ιού. Εάν η επιστροφή στην κανονικότητα εξελιχθεί ομαλά, χωρίς αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στα νοσοκομεία, τότε και η οικονομία θα ανακάμψει πιο εύκολα. Εάν υπάρξει «πισωγύρισμα», τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην πορεία επανεκκίνησης και της οικονομίας. Για τον λόγο αυτό ο κ. Μητσοτάκης και στο χθεσινό του διάγγελμα συνέστησε στους πολίτες να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, τονίζοντας ότι η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει.

Ο πρωθυπουργός αφού περίγραψε τα στάδια από τα οποία θα περάσει η πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα, υπογράμμισε ότι το μήνυμα αυτή την ώρα δεν είναι το «μένουμε σπίτι», αλλά το «μένουμε ασφαλείς».

Από τη Δευτέρα ξεκινά, όπως είπε, το πρώτο στάδιο της απεμπλοκής με την απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός περιφέρειας που κατοικούν οι πολίτες και με το άνοιγμα των μικρών επιχειρήσεων λιανικής. Στις 11 Μαΐου είναι η δεύτερη φάση με την επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ' Λυκείου , ενώ μια εβδομάδα αργότερα επιστρέφουν στα σχολεία οι μαθητές των Γυμνασίων και των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου. Η τρίτη φάση θα εξελιχθεί τον Ιούνιο, όποτε και θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Την ίδια περίοδο ενδέχεται να γυρίσουν στα σχολεία και οι μαθητές των Δημοτικών, κάτι που θα μείνει ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Σε όλα τα στάδια, όπως εξήγησαν και οι υφυπουργοί που εξειδίκευσαν χθες τα μέτρα, θα υπάρχουν περιοριστικοί όροι, όπως η χρήση μασκών για εργαζόμενους και πελάτες, οι αποστάσεις ασφαλείας και η επιβολή διαφορετικής ώρας προέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Αν σου άρεσε κάνε