Εκτιμήσεις γα αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα έως και 15%

Εκτιμήσεις γα αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα έως και 15%

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:55 Δημιουργία 29/04/20, 17:06

Δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία αύξησης του ποσοστού των κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών λόγω της κρίσης του κοροναϊού έκανε την Τετάρτη ο ο εκτελεστικός πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης, μιλώντας διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε σήμερα η εταιρεία επικοινωνίας Tsomokos, με θέμα «"Κόκκινα" δάνεια: Η νέα πραγματικότητα».

Όπως είπε ο κ. Καλαντώνης, αναμένεται αύξηση των «κόκκινων» δανείων κατά 10%-15%, στα επίπεδα των 77-80 δισ. ευρώ, από τα 70 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα, ενώ εξέφρασε την ανάγκη ο νέος πτωχευτικός κώδικας να γίνει εργαλείο εξυγίανσης της αγοράς κι όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς, ανέφερε ότι είναι απολύτως απαραίτητο το έργο της αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ σε ό,τι αφορά τη λύση της bad bank εκτίμησε ότι δεν αναμένει υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου στην Ελλάδα, εκτός εάν βρεθεί στο επίκεντρο μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. «Τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία πρέπει να διοχετευθούν στις βιώσιμες επιχειρήσεις» είπε, ενώ δεσμεύθηκε πως οι τράπεζες θα στηρίξουν τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο CEO της Intrum Hellas, Γιώργος Γεωργακόπουλος, υποστήριξε πως «δυνητικά υπάρχει τεράστιος αριθμός δανείων πολλών δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να γίνουν "κόκκινα"», αλλά και πως η επόμενη μέρα καθιστά επιτακτική τη διαχείρισή τους σιγά σιγά και όχι ως ένα μεγάλο κύμα. Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα κατέστησε σαφές πως πάση θυσία θα πρέπει να αποφευχθούν οι κωλυσιεργίες που σημειώθηκαν στον Νόμο Κατσέλη, ενώ, ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς, απάντησε πως «οι βιώσιμες ρυθμίσεις λειτουργούν αποτελεσματικά, όταν λειτουργεί και η αναγκαστική εκτέλεση».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank, τόνισε ότι όλες οι λύσεις πρέπει να εξεταστούν, ωστόσο αυτό που επείγει τώρα είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες τιτλοποιήσεις που είχαν σχεδιάσει οι τράπεζες. «Οι τράπεζες ήταν και είναι αρωγοί του τουριστικού κλάδου» συμπλήρωσε, ενώ ανέφερε ότι εκείνο που τώρα προέχει είναι «διαχειριστές και τράπεζες να αποφασίσουν πού θα διοχετευθούν τα χρήματα, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης».

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain, Πάνος Παλαιoλόγος, εξέπεμψε «sos» για τον τουριστικό κλάδο, εξηγώντας πως η ελληνική οικονομία βασίζεται άμεσα και έμμεσα σε αυτόν, όπως αποδείχθηκε από την τρέχουσα κρίση που δημιούργησε η πανδημία. Δεδομένου ότι ο εγχώριος τουριστικός κλάδος είναι κατακερματισμένος, εκτίμησε ότι το κεφάλαιο κίνησης που χάθηκε θα αναπληρωθεί μετά από ένα έτος. Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο τουρισμός θα γίνει και πάλι η ατμομηχανή που θα οδηγήσει την οικονομία έξω από την κρίση.

Από την πλευρά του, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, αναφερόμενος στον νέο πτωχευτικό κώδικα, είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει πλέγμα μέτρων, το οποίο θα είχε ήδη εφαρμοστεί, αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία του κοροναϊού. Όπως έκανε γνωστό, ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος προς το καλοκαίρι, καθώς τώρα η οικονομία βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, λόγω της πανδημίας.

Θα διασφαλιστεί πως τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα μείνουν χωρίς πρώτη κατοικία, σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, προσθέτοντας πως στον νόμο θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου. Εστιάζοντας στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η πολιτεία για την ανάσχεση της πανδημίας, σημείωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο διευκόλυνσης σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κοροναϊό. «Ο "Ηρακλής" θα αξιοποιηθεί ώστε να περιοριστούν τα "κόκκινα" δάνεια των ελληνικών τραπεζών» πρόσθεσε.

Το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει φέτος

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μίλησε για εικόνα καταστροφής στις επιχειρήσεις, όπως ακριβώς και στην οικονομία, καθώς δεν υπάρχουν αντοχές απέναντι στην κρίση του κοροναϊού.

Όπως εξήγησε, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα έχει μεγάλα προβλήματα, ενώ είναι αδήριτη ανάγκη για τις επιχειρήσεις να λάβουν ρευστότητα μετά την απραξία του τελευταίου διαστήματος, λόγω της πανδημίας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου εκτίμησε ότι το 30% των επιχειρήσεων της εστίασης δεν θα ανοίξει φέτος.

Αναφερόμενος στον νέο πτωχευτικό κώδικα, εξήγησε πως πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο εξυγίανσης, ενώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας ζήτησε σαφείς προϋποθέσεις με στόχο να «καθαρίσει η αγορά». Ο ίδιος χαρακτήρισε συζήτηση μιας άλλης εποχής το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας bad bank και υποστήριξε την ανάγκη οι τράπεζες να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα.

Αν σου άρεσε κάνε