Κάτω από 1% το επιτόκιο για τον κρατικό δανεισμό

Κάτω από 1% το επιτόκιο για τον κρατικό δανεισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:02 Δημιουργία 30/04/20, 11:55

Κάτω από το 1% «κλειδώνει» το επιτόκιο για τον κρατικό δανεισμό στις επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται η δημοσίευση της ΚΥΑ για την επιστραπτέα προκαταβολή 1 δισ. ευρώ σε περίπου 130.000 εταιρείες, που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση.

Όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας το δάνειο αναμένεται να λάβουν 90.000 – 100.000 επιχειρήσεις, όσες πληρούν τα κριτήρια, ενώ η μέση χρηματοδότηση θα πρέπει να υπολογίζεται περί τις 11 χιλιάδες ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι προϋποθέσεις για την επιστραπτέα προκαταβολή είναι οι εξής:

1. Οι τζίροι Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών. Με τον έλεγχο αυτό θέλει να διαπιστώσει σε κανονικές συνθήκες τον τζίρο που έκανε κάθε επιχείρηση τον συγκεκριμένο μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημία.

2. Στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση έκανε χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.

3. Για τη χορήγηση του δανείου θα ληφθεί υπόψη και η μείωση των κερδών κατά τον μήνα Μάρτιο. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μία επιχείρηση που πουλάει τηλεοράσεις έχει πτώση του τζίρου 5 εκατ. ευρώ. Φυσικά δεν θα πληρώσουμε τις τηλεοράσεις που δεν πωλήθηκαν αλλά θα συνυπολογισθεί στον αλγόριθμο η μείωση του κέρδους για τον Μάρτιο.

4. Τα στοιχεία των εισροών, δηλαδή των αγορών που πραγματοποίησε τον Μάρτιο η επιχείρηση.

Αν σου άρεσε κάνε