Επανέρχεται στο προσκήνιο η λύση της bad bank

Επανέρχεται στο προσκήνιο η λύση της bad bank

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:58 Δημιουργία 04/05/20, 09:56

Στο τραπέζι βάζει το σενάριο της σύστασης bad bank η ΤτΕ ως λύση στο επίμαχο ζήτημα των κόκκινων δανείων, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν δραματικά λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της Τράπεζας εργάζονται πάνω σε αυτό το σχέδιο ήδη από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της νόσου και στη χώρα μας, οπότε εντός του Μαίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες πινελιές, έτσι ώστε στη συνέχεια η πρόταση να κατατεθεί στην κυβέρνηση, στις τράπεζες και στον SSΜ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των τραπεζών θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Άλλωστε, κάθε συστημική έχει δρομολογήσει το δικό της πλάνο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του χρόνου.

Οι συνθήκες στην εγχώρια τραπεζική αγορά είναι δύσκολες, καθώς λόγω της πανδημίας οι επενδυτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη απέχουν από τις διαδικασίες.

Η πρόταση της bad bank, η οποία θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως και της Κομισιόν, προβλέπει τη μεταφορά όλων των κόκκινων δανείων που δεν εξυπηρετούνται για διάστημα άνω των τριών μηνών (NPLs). Μέρος της λύσης θα είναι και η υποδομή που έχει στηθεί μέχρι σήμερα από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers), σεβόμενη τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Αν σου άρεσε κάνε