Επίδομα 800 ευρώ: Έως και την Παρασκευή σε όσους δεν το έχουν λάβει

Επίδομα 800 ευρώ: Έως και την Παρασκευή σε όσους δεν το έχουν λάβει

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:40 Δημιουργία 04/05/20, 10:37

Την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν από αύριο, Τρίτη έως και την ερχόμενη Παρασκευή όσοι εργαζόμενοι υπέβαλλαν στο supportemployees.yeka.gr υπεύθυνη δήλωση και δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή του σχετικού εντύπου για τους 160.000 ωφελούμενους των νέων κατηγοριών που εντάχθηκαν στην ασπίδα προστασίας των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι μεταβολές που θα πραγματοποιηθούν και θα αφορούν τις αναστολές συμβάσεων, θα υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, συγκεντρωτικά στο τέλος του Μαΐου (θα εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις με διευκρινήσεις).

Οι μεταβολές αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

α) παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας κατά το μήνα Μάϊο για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά,

β) οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτουργούν ή συνεχίζουν να πλήττονται σημαντικά και

γ) προσαρμογή των ωραρίων εργασίας με τα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων αντίστοιχα

Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν εκ νέου σε αναστολή, θα λάβουν πιθανότατα τον Ιούνιο, το ποσό της ειδικής αποζημίωσης που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό ημερών κατά τις οποίες οι συμβάσεις τους ήταν παγωμένες.

Αντίθετα, βάσει και της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ 90 /1.5.2020) στην περίπτωση της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, με στόχο να αντιμετωπιστούν έκτακτες και κατεπείγουσες ανάγκες (άρθρο 12) τόσο στις κλεισμένες όσο και στις πληττόμενες, βάσει των ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπ. Οικονομικών, θα πρέπει να δηλώνονται με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη, πριν από την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας. Όσον αφορά την καταβολή του μισθού για το χρονικό διάστημα της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, υπόχρεος είναι ο εργοδότης.

Αν σου άρεσε κάνε