Το σενάριο της bad bank στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης JP Morgan-ΤτΕ

Το σενάριο της bad bank στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης JP Morgan-ΤτΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:25 Δημιουργία 05/05/20, 13:19

«Κόκκινα» δάνεια, bad bank και αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης, που είχαν αναλυτές της JPMorgan Chase & Co με τον Σπυρίδωνα Πατελιά, επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ατζέντα είχε φόντο τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ για ύφεση της τάξεως από 4,7% έως 7,9% το 2020, ωστόσο ορισμένοι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν πως η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σχεδόν δεδομένη. Στην τηλεδιάσκεψη, πάντως, τονίστηκε ότι η κρίση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για να γίνουν ταχύτερα και πιο τολμηρά βήματα, όπως αυτά που αφορούν την bad bank και τα DTCs.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της ΤτΕ εργάζονται πάνω στο σχέδιο της bad bank ήδη από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της νόσου και στη χώρα μας, οπότε εντός του Μαίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι τελευταίες πινελιές, έτσι ώστε στη συνέχεια η πρόταση να κατατεθεί στην κυβέρνηση, στις τράπεζες και στον SSΜ.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των τραπεζών θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Άλλωστε, κάθε συστημική έχει δρομολογήσει το δικό της πλάνο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με χρονικό ορίζοντα τα τέλη του χρόνου.

Οι συνθήκες στην εγχώρια τραπεζική αγορά είναι δύσκολες, καθώς λόγω της πανδημίας οι επενδυτές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη απέχουν από τις διαδικασίες.

Η πρόταση της bad bank, η οποία θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως και της Κομισιόν, προβλέπει τη μεταφορά όλων των κόκκινων δανείων που δεν εξυπηρετούνται για διάστημα άνω των τριών μηνών (NPLs). Μέρος της λύσης θα είναι και η υποδομή που έχει στηθεί μέχρι σήμερα από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicers), σεβόμενη τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

Αν σου άρεσε κάνε