«Παγωμένη» η αγορά εργασίας για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την «Εργάνη»

«Παγωμένη» η αγορά εργασίας για τον Απρίλιο, σύμφωνα με την «Εργάνη»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 07/05/20, 15:13

Τις «αναμενόμενες αρνητικές» επιπτώσεις στην αγορά εργασίας μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορoναϊού επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον Απρίλιο του 2020.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο 2020 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης παρουσίασε θετικό πρόσημο μόνο κατά 7.205 θέσεις εργασίας, αποτέλεσμα που, κατά το υπουργείο, αποδίδεται αποκλειστικά στην ακύρωση των αναμενόμενων πολλών προσλήψεων της περιόδου αυτής στην εστίαση και τον τουρισμό και όχι σε απολύσεις, οι οποίες μάλιστα τον φετινό Απρίλιο ήταν σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι.

Ενδεικτικά, οι απολύσεις τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν στις 23.125, μειωμένες κατά 69.879, έναντι του Απριλίου 2019, όταν είχαν ανέλθει στις 93.004.

Το υπουργείο θεωρεί πως τα μέτρα της κυβέρνησης κυβέρνησης οδήγησαν στην υλοποίηση δέσμης μέτρων που έφεραν αποτελέσματα, ανακουφίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα δίχτυ προστασίας που ανέκοψε άμεσα τις ισχυρές αρνητικές τάσεις απολύσεων που δημιουργήθηκαν.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ανακτηθεί το χαμένο έδαφος το 2021.

«Το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, που θέσαμε από τον Ιούλιο του 2019, έφερε εμφανή αποτελέσματα, τα οποία αποτυπώθηκαν στη συνεχή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας. Δυστυχώς, η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019, αναμένεται να διακοπεί, εξαιτίας των εξελίξεων που οφείλονται στην πανδημία του COVID-19. Το τίμημα ενάντια στη μάχη του κορονοϊού, αναπόφευκτα, επιβαρύνει την οικονομία και την αγορά εργασίας» σχολίασε ο κ. Βρούτσης.

«Ολόκληρη η Ευρώπη, άρα και η χώρα μας, δέχεται ισχυρά πλήγματα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση συνολικά με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές και άμεσα μέτρα στήριξης ολόκληρου του παραγωγικού ιστού της χώρας, ώστε να διατηρηθούν ζωντανές οι θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις. Οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας παραμένουν θετικές, καθώς οι βαθιές πληγές και οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελληνική οικονομία θα είναι προσωρινού χαρακτήρα και το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» συμπλήρωσε.

Αν σου άρεσε κάνε