Ρευστότητα-θέσεις εργασίας-μεταρρυθμίσεις το τρίπτυχο για την αναδιάταξη της οικονομίας

Ρευστότητα-θέσεις εργασίας-μεταρρυθμίσεις το τρίπτυχο για την αναδιάταξη της οικονομίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:31 Δημιουργία 08/05/20, 09:05
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ευρεία σύσκεψη συγκαλεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο την επόμενη μέρα στην Ελλάδα μετά από τη πανδημία και τα όσα αυτή προκάλεσε στην οικονομία.

Με δεδομένα τα μέχρι στιγμής θετικά αποτελέσματα από την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος της στη στήριξη της ελληνικής οικονομία με συγκεκριμένα μέτρα, που θα αρχίσουν να υλοποιούνται. Το τρίπτυχο ρευστότητα στην αγορά - προάσπιση των θέσεων εργασίας - μεταρρυθμίσεις αποτελεί τον οδηγό του κ. Μητσοτάκη και αυτό ακριβώς θα επισημάνει στους υπουργούς, που θα αναλάβουν το βαρύ φορτίο να οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, κρίσιμο ρόλο το αμέσως προσεχές διάστημα θα παίξουν τρεις υπουργοί:

-Ο Άδωνις Γεωργιάδης που θα έχει την εποπτεία της προσπάθειας τόνωσης της ρευστότητας μέσω τραπεζικών δανείων. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα επιδιώξει να χρησιμοποιηθούν άμεσα όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση και παράλληλα θα ελέγξει τις ίδιες τις τράπεζες για τυχόν κωλυσιεργίες. Κρίσιμο στοίχημα για τον κ. Γεωργιάδη είναι η χρηματοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας (που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους) μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας. Πρόκειται για τη συμφωνία που έχει ήδη επιτύχει και αφορά τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων αυτών με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

-Ο Κώστας Καραμανλής που έχει μπροστά του τις επενδύσεις σε υποδομές και το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων και μεσαίων έργων. Ο υπουργός Υποδομών έχει ήδη στα χέρια του έργα, που μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και να δώσουν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στοίχημα του είναι να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία, να αποφύγει δικαστικές διενέξεις και να εξασφαλίσει κονδύλια από την ΕΕ. Μέχρι στιγμής στη διαχείριση της πανδημίας στον τομέα του (μεταφορές) έχει θετικό πρόσημο, κάτι που σημαίνει ότι ανάλογα αντανακλαστικά θα έχει και στη διαχείριση της επόμενης μέρας.

-Ο Τάκης Θεοδωρικάκος που σχεδίασε εγκαίρως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι έτοιμος να ξεκινήσει μαζί με τις περιφέρειες και του δήμους έργα σε ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών θα ξεκινήσει άμεσα τηλεδιασκέψεις με τους περιφερειάρχες, προκειμένου να αποφασιστούν τώρα τα έργα, που θα ξεκινήσουν άμεσα, με δεδομένο ότι έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις που φτάνουν τα 2,5 δις. ευρώ.

Οι τρεις συγκεκριμένοι υπουργοί θα υποστηριχτούν από το υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Σταϊκούρα, ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης - πέραν των κατευθύνσεων που θα δώσει - θα ασχοληθεί με το μείζον θέμα της οικονομικής στήριξης από την πλευρά της Ευρώπης.

Το ευρωομόλογο παραμένει «ζωντανό» και σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν δεν είναι αυτή η λύση, η Ευρώπη θα σταθεί αρωγός στις προσπαθείς όλων των χωρών να απαντήσουν στην ύφεση. Για τον πρωθυπουργό, πάντως, καθοριστική σημασία για την αντιμετώπιση των οικονομικών ζητημάτων, που μοιραία θα προκύψουν, θα παίξει η ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων από τους υπουργούς και γενικότερα τη δημόσια διοίκηση.

Χθες, πάντως, ο πρωθυπουργός θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στήριξης της αγοράς, μετέβη στο Παγκράτι, όπου συνομίλησε με πολίτες και με καταστηματάρχες. Σε ανάρτηση του στο twitter μετά το τέλος της μίνι περιοδείας που έκανε, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολίτες για το πώς προσαρμόζονται οι ίδιοι αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα στις νέες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας επειδή οι πολίτες έχουν δείξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Ας συνεχίσουμε έτσι!».

Αν σου άρεσε κάνε