Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εστίαση

Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την εστίαση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 08/05/20, 16:03

Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για την εστίαση, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα σ' ένα εστιατόριο να έχει το δυνατόν περισσότερα τραπέζια, με τη μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια, έτσι ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις της εστίασης να λειτουργήσουν, να είναι βιώσιμες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που θα πάρουμε και με όχι ιδιαίτερα μεγάλη επέκταση στον δημόσιο χώρο, θα μπορούμε να φθάσουμε ενδεχομένως και στο 80% της δυναμικότητας των τραπεζιών ενός εστιατορίου, που κρίνεται ως όριο ότι θα τα καταφέρει σε μια ούτως ή άλλως δύσκολη χρονιά» επισήμανε ο υπουργός και προσέθεσε:

«Αφού συμφωνήσουμε όλες τις λεπτομέρειες με τον υφυπουργό, κ. Παπαθανάση, τον καθηγητή, κ. Τσιόδρα και ενδεχομένως τον υφυπουργό, κ. Χαρδαλιά, θα έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα».

«Τα χρήματα θα εκταμιευθούν»

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που γίνεται η ροή χρημάτων από τις τράπεζες. Και η διαπραγμάτευση μέσω της τηλεδιάσκεψης έγινε για να θέσουμε πολύ συγκεκριμένους όρους προς τις τράπεζες, την υλοποίηση των οποίων παρακολουθούμε καθημερινά έχοντας θέσει και χρονοδιάγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας σε σχετική η ερώτηση.

Στη συνέχεια, για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ο ίδιος σημείωσε: «Στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ υποβλήθηκαν αιτήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Γι' αυτό έκλεισε το σύστημα προσωρινά, για λίγες ημέρες, και βάζουμε και επιπλέον χρήματα για να μπορέσει να «"ξεκολλήσει". Παρακολουθούμε πια όχι τις αιτήσεις για δάνεια αλλά τις εκταμιεύσεις δανείων. Οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι για τις λίγες ημέρες που είχαν στη διάθεσή τους είναι ικανοποιητικές, εγώ θα ήθελα περισσότερες, κι εκεί γίνεται η σχετική διελκυστίνδα μεταξύ μας».

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει γίνει σαφές στις τράπεζες ο ρόλος που έχουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Όπως είπε:

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο στις τράπεζες -και στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δηλαδή του επόπτη του τραπεζικού συστήματος- ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει την ευθύνη να παροχετεύσουν τις επόμενες εβδομάδες περί τα 15 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Εάν τα καταφέρουν, μπράβο τους. Εάν δούμε ότι δεν τα καταφέρνουν, η κυβέρνηση -για να μιλήσουμε και ρωμαϊκά- σ' ένα κράτος έχει το λεγόμενο imperium. Δεν μ' αρέσει η κρατική παρέμβαση πέραν ενός ορίου, θέλω σταθερό τραπεζικό σύστημα, σέβομαι τα τραπεζικά κριτήρια. Αλλά εδώ -για να συνεχίσουμε τα ρωμαϊκά- ισχύει το salus populi suprema lex esto. Καλοί οι τραπεζικοί κανόνες και τα κριτήρια, αλλά στο τέλος η σωτηρία του λαού είναι υπέρτατος νόμος. Άρα, τα χρήματα θα εκταμιευθούν».

Τέλος για το θάνατο του Δημήτρη Κρεμαστινού ο υπουργός δήλωσε: «Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ένας πραγματικός κύριος στο Κοινοβούλιο, κι είναι μεγάλη η απώλεια. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και ιδίως στη σύζυγό του Τζένη, με την οποία είχα στενή συνεργασία ως υπουργός Υγείας».

Αν σου άρεσε κάνε