Μέχρι τέλη Νοεμβρίου η καταβολή εισφορών Απριλίου

Μέχρι τέλη Νοεμβρίου η καταβολή εισφορών Απριλίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:10 Δημιουργία 11/05/20, 09:07

Μέχρι και εφτά μήνες θα έχουν στη διάθεση τους οι πληττόμενοι επιχειρηματίες, για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία για τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, για όσους απασχολούν προσωπικό, δίδεται η δυνατότητα να καταβάλλουν τις εισφορές τους (προς το τέως ΙΚΑ) αντί για τα τέλη του τρέχοντος μηνός, στα τέλη Νοεμβρίου.

Όσον αφορά στις δικές τους εισφορές (προς τον τέως ΟΑΕΕ), μπορούν να τις πληρώσουν σε 4 ισόποσες δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως για τους πληττόμενους επιχειρηματίες, έχει ήδη δοθεί παράταση καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Όσον αφορά στις εισφορές για το προσωπικό τους (στο τέως ΙΚΑ), μπορούν να τις πληρώσουν έως τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

Τις δε εισφορές για τη δική τους ασφάλιση (τέως ΟΑΕΕ) για το Φεβρουάριο και Μάρτιο, μπορούν να τις καταβάλλουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η παράταση των εισφορών του Απριλίου για τους επιχειρηματίες, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες προβλέπεται σε εγκυκλίους, που προβλέπουν:

  • Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών μηνός Απριλίου 2020.

Για τις επιχειρήσεις ή εργοδότες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Απριλίου 2020, για το διάστημα έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας, απαιτητών έως 31-05-2020, και έως 10-05-2020 σε περίπτωση απασχόλησης προσωπικού υπαγόμενου στην ασφάλιση του πρώην ΝΑΤ, δύναται να καταβληθούν έως 30-11-2020, και έως 10-11-2020 για το πρώην ΝΑΤ, χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Σε περίπτωση που εργαζόμενοι επιχειρήσεων ή εργοδοτών, μέρος ή όλοι, τίθενται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και ο οικείος εργοδότης καταγγείλει αυτή, καθώς και στην περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση του μέτρου, οι ανωτέρω επιχειρήσεις ή εργοδότες δεν διατηρούν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, η παράταση καταβολής παύει αυτοδικαίως και οι οφειλές επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν απαιτητές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

  • Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Απριλίου 2020 -Ρύθμιση καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται, η προθεσμία καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης Απριλίου 2020, απαιτητών έως 31-05-2020, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, παρατείνεται χωρίς τον υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

. Οι εισφορές αυτές τμηματικά σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 31-10-2020. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης, το συνολικό ποσό αυτής προσαυξάνεται με τον προβλεπόμενο τόκο καθυστέρησης λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης, δύναται να χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

Σε περίπτωση όσων ασκούν πολλαπλή επαγγελματική δραστηριότητα ή ασκούν παράλληλα και δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται, εφόσον για μία από τις ασκούμενες επαγγελματικές δραστηριότητες ανήκουν σε πληττόμενο κλάδο.

Σε περίπτωση όσων απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί, οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται για τυχόν διαφορά εισφοράς για την ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα η οποία αφορά περίοδο απασχόλησης Απριλίου 2020.

Αν σου άρεσε κάνε