Τουρισμός: Τρεις κανόνες για ταξίδια, διακρατικές συμφωνίες και φοροελαφρύνσεις στην εστίαση

Τουρισμός: Τρεις κανόνες για ταξίδια, διακρατικές συμφωνίες και φοροελαφρύνσεις στην εστίαση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:15 Δημιουργία 13/05/20, 08:05
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση ολοκληρώνει το σχέδιο της για τον τουρισμό, ευελπιστώντας ότι θα περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και θα προστατεύσει παράλληλα Έλληνες και ξένους τουρίστες, ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής, Σωτήρης Τσιόδρας κατέθεσε τη δίκη του άποψη, θέτοντας τους εξής τρεις κανόνες:

-Ο εργαστηριακός έλεγχος, καθώς - όπως είπε - έτσι μπορεί να διασφαλιστεί ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου, όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο.

-Η μετακίνηση να γίνεται με χρήση μάσκας, αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός ύποπτου περιστατικού σε μέσο μεταφοράς.

-Η προστασία των ομάδων αυξημένου κίνδυνο.

Ειδικότερα, για το μέσο μεταφοράς που θα μας πάει στο χώρο των διακοπών, ο ίδιος τόνισε ότι είτε αυτό είναι αεροπλάνο είτε πλοίο «παντού θα χρειάζεται η προσοχή και η τήρηση των μέτρων, εάν κι εφόσον γίνει η εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και κυρίως η τήρηση των αποστάσεων».

Είναι σαφές ότι σε αυτούς τους άξονες «πατά» και το κυβερνητικό σχέδιο, που θα ανακοινωθεί ίσως και εντός της εβδομάδας και θα αφορά την λειτουργία των ξενοδοχείων, τα μέσα μεταφοράς αλλά και τις παραλίες.

Χθες, όπως αποκάλυψε το Xrimaonline.gr, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και σε διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό, στην περίπτωση κατά την οποία η ΕΕ καθυστερήσει κι άλλο ως προς τη λήψη των αποφάσεων, κυρίως για τα πρωτόκολλα στις μεταφορές.

Την ίδια στιγμή πάντως, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την λήψη μέτρων και για να τονώσει τον χώρο της εστίασης, ο οποίος ειδικά στις τουριστικές περιοχές θα πληγεί από την μείωση του αριθμού των τουριστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης (από τον υψηλό συντελεστή 24% στο 13%) στον καφέ, την σοκολάτα, τα αναψυκτικά που παρέχονται στα καταστήματα.

Δεν είναι ξεκάθαρο, εάν η μείωση θα ισχύσει μόνο για τους θερινούς μήνες ή εάν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητείται το ενδεχόμενο της κατάργησης του φόρου ξενοδοχειακών υπηρεσιών που προτίθεται στην τιμή δωματίου. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν μαζί με το σχέδιο για τον τουρισμό, όταν η κυβέρνηση είναι πλήρως έτοιμη. Χθες, ο κ. Πέτσας συνέστησε λίγη ακόμη υπομονή, καθώς - όπως είπε - ο τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την χώρα και η κυβέρνηση θέλει να καλύψει κάθε πτυχή του.

Αν σου άρεσε κάνε