Τουρισμός: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο για το φετινό καλοκαίρι

Τουρισμός: Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο για το φετινό καλοκαίρι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:35 Δημιουργία 14/05/20, 08:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Η σειρά του ελληνικού σχεδίου για τον τουρισμό έφτασε, μετά τις κατευθύνσεις που έδωσε ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνθημα για επανέναρξη των πτήσεων από τις 15 Ιουνίου.

Η Αθήνα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν καθιστά υποχρεωτική την καραντίνα για τους πολίτες, που θα επιστρέφουν στη χώρα τους μετά από τις διακοπές τους, ενώ παράλληλα η ημερομηνία επανέναρξης των πτήσεων που σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν, καλύπτει τις ελληνικές επιδιώξεις.

Μετά την πρωτοβουλία των Βρυξελλών ανοίγει ο δρόμος για την Αθήνα να ξεδιπλώσει τη δική της στρατηγική και είναι θέμα ολίγων ημερών η επίσημη ανακοίνωση, κάτι που περιμένουν με αγωνία οι επιχειρηματίες και γενικά όλοι οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, στο ελληνικό σχέδιο θα υπάρχουν οι εξής προβλέψεις:

-Ισχυρά σημεία επιτήρησης όσον φτάνουν στην χώρα μας, σε όλες τις μεγάλες πύλες εισόδου (αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», λιμάνι Πειραιά κλπ.)

-Χαρακτηρισμός ως «ξενοδοχείου καραντίνα» μιας μονάδας σε κάθε νόμο της χώρας.

-Εκπαίδευση προσωπικών ξενοδοχείων

-Ανάθεση σε ειδικό γιατρό της παρακολούθησης κάθε ξενοδοχειακής μονάδας

-Περιορισμός συναθροίσεων σε χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων

-Τήρηση αποστάσεων στους χώρους της πισίνας και των παραλιών

-Ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού

-Παροχή κινήτρων για τις ξενοδοχειακές μονάδες που θα ανοίξουν και στήριξη μέσω ειδικού επιδόματος προς τους εργαζόμενους σε αυτές, με δεδομένο ότι φέτος η τουριστική σεζόν θα είναι μικρότερη σε διάρκεια

-Σύναψη διακρατικών συμφωνιών . Ήδη υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αυστρία

Αυτά είναι ορισμένα από τα μέτρα, που θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι, με στόχο να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η ζημιά στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Ισχυρό «χαρτί» στα χέρια των Ελλήνων ξενοδόχων είναι τα γρήγορα αντανακλαστικά, που επέδειξε η ελληνική πολιτεία, την ώρα που υπήρξε έξαρση της πανδημίας, γεγονός που οδήγησε σε ιδιαίτερα χαμηλό αριθμό κρουσμάτων.

Η εικόνα της χώρας προφανώς και εκπέμπει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στους τουρίστες , γεγονός που - όπως ευελπιστούν οι ξενοδόχοι - θα αποτυπωθεί στον αριθμό των αφίξεων.

Χθες, η Κομισιόν έδωσε τις δικές της κατευθύνσεις ενόψει του καλοκαιριού. Σύμφωνα με την έκθεση, δεν χρειάζεται να υπάρχουν κενές θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων προτείνεται στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης σε εθελοντική βάση: Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει στο κείμενο των οκτώ προτάσεών της να υποβάλλονται σε τεστ οι ταξιδιώτες 72 ώρες πριν από το ταξίδι. Πάντως, οι συστάσεις της ΕΕ δεν δεσμεύουν τα κράτη. Βασικό κριτήριο, πάντως, για το άνοιγμα των συνόρων θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα για κάθε περιοχή.

«Η Ελληνική Κυβέρνηση χαιρετίζει το πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για τον τουρισμό και τις μεταφορές που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαμόρφωση ενός κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου δεν ήταν αυτονόητη», σχολίασε μετά την ανακοίνωση του πλαισίου για την επανεκκίνηση του τουρισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Αν σου άρεσε κάνε