Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τη στήριξη του τουρισμού - Αυτά είναι τα μέτρα

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για τη στήριξη του τουρισμού - Αυτά είναι τα μέτρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:11 Δημιουργία 19/05/20, 08:21
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου στήριξης του τουρισμού, πρόγραμμα το οποίο περιμένουν με έκδηλη αγωνία όχι μόνον οι ξενοδόχοι, αλλά χιλιάδες επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται, έχοντας ως βάση τη μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία.

Πρόκειται για τις τοπικές κοινωνίες των τουριστικών περιοχών, όπου ζουν αποκλειστικά από τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες κι έχουν επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών, μικρά καταστήματα πώλησης αναμνηστικών κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, οι ανακοινώσεις θα γίνουν την Τετάρτη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δώσει το περίγραμμα, ενώ οι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα. Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει, προκειμένου να υποδηλώσει την σημασία που δίνει η κυβέρνηση τόσο στην ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας όσο και στη στήριξη των εργαζομένων σε αυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πρόγραμμα μαμούθ μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει :

  1. Την ανακοίνωση της έναρξης της τουριστικής περιόδου στις 15 Ιουνίου
  2. Την σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τη έλευση τουριστών από άλλες χώρες. Ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες με το Ισραήλ, την Αυστρία και την Κύπρο.
  3. Την ενίσχυση μέσω ειδικών προγραμμάτων της ΕΕ του κοινωνικού τουρισμού.
  4. Τη στήριξη του εισοδήματος των ξενοδοχοϋπαλλήλων και μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.
  5. Την επιδότηση μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν το καλοκαίρι.
  6. Την έναρξη διαφημιστικής καμπάνιας - εξπρές στο εξωτερικό.
  7. Την επιδότηση ακτοπλοϊκών δρομολογίων στα νησιά άγονης γραμμής που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν προφανώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που έχουν ήδη ετοιμαστεί και αφορούν την ζωή μέσα στα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, και εδώ τα τραπέζια θα είναι σε απόσταση το ένα από το άλλο, θα καταργηθεί το σερβίρισμα από τον μπουφέ, ενώ και στις ιδιωτικές παραλίες θα ισχύσουν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το Σαββατοκύριακο.

Κάθε ξενοδοχειακή μονάδα θα έχει υπεύθυνο γιατρό, ενώ σε κάθε περιοχή θα οριστεί ένα ξενοδοχείο - καραντίνα, προκειμένου να φιλοξενούνται εκεί οι τουρίστες που έχουν νοσήσει.

«Όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης και για τη στήριξη του τουρισμού αποτελεί η απόφαση που έλαβαν χθες οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας για την δημιουργία του ταμείου των 500 δισ. ευρώ. Αν και οι λεπτομέρειες στην διαδικασία αξιοποίησης των χρημάτων αυτών δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, θεωρείται βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει και να λάβει ένα μεγάλο ποσό ως την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας. Άλλωστε, όπως τόνισαν οι Μέρκελ και Μακρόν το ταμείο αυτό θα μπορούσε να προσφέρει επιχορηγήσεις (και όχι δάνεια) στις χώρες και τις περιοχές, που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού. Τα χρήματα θα διανεμηθούν αναλογικά με τις χώρες και τους τομείς, που επλήγησαν περισσότερο. Είναι σαφές ότι ένας από τους τομείς της χώρας μας, που μοιραία θα πληγεί από την πανδημία, θα είναι ο τουρισμός.

Αν σου άρεσε κάνε