Η... βαθμολογία ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης

Η... βαθμολογία ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για το πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:20 Δημιουργία 21/05/20, 10:25

Περισσότερες κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας ανέμενε η η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά, να αναφέρει σε δήλωση του πως «αν εξαιρέσουμε τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την εστίαση η οποία έχει πληγεί ισχυρότερα λόγω του υποχρεωτικού lockdown σε σχέση με άλλους κλάδους».

Περιμέναμε πιο γενναία μέτρα, σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι ένα θετικό μέτρο όπως αυτό της μείωσης της προκαταβολής φόρου που εξαγγέλθηκε, προκάλεσε απορίες, καθώς δεν διευκρινίστηκε σε τι ποσοστό θα ανέλθει. Κατά τον ίδιο, η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων κινείται στη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως, θα πρέπει οι τράπεζες να μειώσουν τις εξασφαλίσεις που ζητούν.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος ΕΣΕΕ σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δημιουργούν θετικές προσδοκίες. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι κάποια εξ αυτών, όπως για παράδειγμα η μείωση της προκαταβολής φόρου, χρήζουν διευκρινίσεων.

«Ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για δραστική μείωση της προκαταβολής φόρου. Ελπίζω να είναι τουλάχιστον 50%, έτσι θα έχει νόημα» σημείωσε ο κ. Καρανίκας.

Ο ίδιος ευελπιστεί να αρθεί και μια αδικία, όπως «η μη συμπερίληψη αρχικά των επιχειρήσεων χωρίς προσωπικό στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. «Το άφησε ν εννοηθεί ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «θα μπουν και άλλες ομάδες», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. «Μόνο αυτές οι επιχειρήσεις εξαιρούνταν» ανέφερε.

Ως πολύ θετική είδηση, εξέλαβε την ανακοίνωση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, διότι όπως εξήγησε «δίνουν πρόσβαση στις μικρές επιχειρήσεις στην ρευστότητα, από την οποία, με βάση τις σημερινές συνθήκες, είναι αποκλεισμένες».

Επίσης στα θετικά, «τοποθετεί» και την επέκταση της μείωσης των ενοικίων κατά ένα ακόμη μήνα για το λιανεμπόριο, τονίζοντας ωστόσο, ότι η ΕΣΕΕ θα καταθέσει κοστολογημένη πρόταση ώστε να μην πλήττονται οι ιδιοκτήτες από μια επέκταση του μέτρου έως το τέλος του χρόνου.

Αν σου άρεσε κάνε