Στα χέρια των λοιμωξιολόγων η «λευκή λίστα» για το τουριστικό «διαβατήριο»

Στα χέρια των λοιμωξιολόγων η «λευκή λίστα» για το τουριστικό «διαβατήριο»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:07 Δημιουργία 22/05/20, 10:00

Τη «λευκή λίστα» με τις 20 χώρες, από όπου η Ελλάδα θα μπορέσει να υποδεχτεί τουρίστες με το άνοιγμα της φετινής σεζόν στις 15 Ιουνίου, έχει στα χέρια της επιστημονικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξεταστούν τα επιδημιολογικά τους χαρακτηριστικά.

Μέχρι το τέλος του μήνα, λοιπόν, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να έχουν δώσει τις εισηγήσεις τους, έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Πρόκειται για την Γερμανία, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, την Νορβηγία, τη Δανία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Σερβία, την Ρουμανία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, την Βοσνία, την Κροατία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία και την Τσεχία, οι οποίες έχουν σχεδόν τα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα.

Εάν λοιπόν οι λοιμωξιολόγοι ανάψουν το πράσινο φως, τότε οι συγκεκριμένοι τουρίστες θα έρθουν χωρίς τεστ, δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, αλλά θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλους τους επισκέπτες.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως η Βρετανία, ενώ έντονος προβληματισμός υπάρχει για την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία.

Οι ίδιες ανησυχίες υπάρχουν για τις ΗΠΑ και την Ρωσία που η καμπύλη του Κορονοϊού δεν έχει ακόμα φθίνουσα πορεία. Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 2016-2018, ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών προέρχονταν από αυτές τις έξι χώρες που αντιστοιχούσαν στο 36,4% των αφίξεων και στο 51,5% των εισπράξεων.

Δεν αποκλείεται για τις συγκεκριμένες χώρες να αργήσουν να ανοίξουν τα ελληνικά σύνορα ή να ισχύσουν ιδιαιτέρως αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την άφιξη των τουριστών στην χώρα μας. Πάντως πολλά θα κριθούν το επόμενο διάστημα και από την επιδημιολογική πορεία που θα έχουν οι συγκεκριμένες χώρες

Αν σου άρεσε κάνε