Πυρετώδεις προετοιμασίες για το άνοιγμα της εστίασης

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το άνοιγμα της εστίασης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:04 Δημιουργία 23/05/20, 08:00

Μόλις λίγα 24ωρα έχουν απομείνει για το άνοιγμα και του χώρου της εστίασης, με τη χώρα να μετρά ήδη σχεδόν 20 ημέρες από την άρση της καραντίνας.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, γίνεται και το επόμενο βήμα, με τα καταστήματα εστίασης να ανεβάζουν τα ρολά. Οι επιχειρήσεις του κλάδου προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα, η οποία επιβάλλει τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής.

Υπενθυμίζεται ότι στα εστιατόρια, θα επιτρέπεται να κάθονται έως 6 άτομα, εκτός και εάν πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας.

Επισημαίνεται δε πως την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Όπως επισημαίνεται στην τροπολογία, λόγω των κανόνων τήρησης αποστάσεων προς περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού περιορίζεται δραστικά η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στον παραχωρηθέντα κοινόχρηστο χώρο, «καθιστώντας αναγκαία ειδική νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να προβλέπεται δυνατότητα παραχώρησης από τους δήμους πρόσθετου εμβαδού στους εν γένει κοινόχρηστους χώρους, ώστε και η λειτουργία των καταστημάτων να καταστεί βιώσιμη, αλλά και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων».

Παράλληλα, «κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη μείωσης των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, αναλόγως της μείωσης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, από τις επιχειρήσεις εκείνες για τις οποίες δεν θα καταστεί δυνατή η αύξηση του εμβαδού του κοινόχρηστου χώρου και οι οποίες κατ’επέκταση θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων».

Με την τροπολογία εισάγεται επίσης πλαίσιο κυρώσεων και ορίζονται όργανα ελέγχου για την αποφυγή της καταστρατήγησης των προτεινόμενων διατάξεων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα επέκτασης, ενδεχομένως να διατηρήσουν κλειστές τις επιχειρήσεις τους.

«Μπορεί να τους δώσουμε και την επιλογή να μην ανοίξουν. Να εξακολουθήσουν δηλαδή να έχουν το -40% και τους εργαζόμενούς τους σε αναστολή, προκειμένου να πάρουν τα 800 ευρώ», είπε.

«Για αυτά τα καταστήματα θα υπάρξει πρόβλεψη», σημείωσε. «Για να είμαι όμως δίκαιος πρέπει να πω ότι μάθαμε από την ΑΑΔΕ ότι πολλά από αυτά παραδοσιακά το καλοκαίρι κλείνουν», πρόσθεσε.

Ο «οδικός χάρτης» του ΕΦΕΤ

Στις οδηγίες του Ε.Φ.Ε.Τ. προβλέπεται - μεταξύ άλλων - η αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. και το όριο 6 ατόμων για κάθε τραπέζι. Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Πέμπτης έχει εισαχθεί στη Βουλή και η σχετική τροπολογία για την ρύθμιση των τραπεζοκαθισμάτων. Σημειώνεται ότι για καταστήματα εστίασης που δεν έχουν εξωτερικά τραπέζια, θα υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε να πληρώσουν μειωμένα δημοτικά τέλη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους πελάτες, κατά την παραμονή τους σε χώρους εστίασης θα πρέπει να μεριμνούν για τα εξής:

Την τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα, όπως αυτές ορίζονται στο νέο κανονισμό για την εστίαση

Την πληρωμή με ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα και όχι με χρήση μετρητών

Να χρησιμοποιούν σκάλες, όπου υπάρχουν και όχι ασανσέρ

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα του κορωνοϊού να απέχουν από τα καθήκοντά τους

Οι δίσκοι των σερβιτόρων όπως και οι κατάλογοι θα πρέπει να απολυμαίνονται

Σχολαστική απολύμανση πρέπει να γίνεται και στους χώρους παραλαβής (takeaway) ενώ οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια

Τα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά και σχολαστικά, ενώ το ίδιο ισχύει και για το χώρο γύρω από το ταμείο. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία κι ακόμη ένα αντισηπτικό στη θέση του πελάτη.

Δεν θα πρέπει να σχηματίζονται ουρές στο κατάστημα, ενώ ο ΕΦΕΤ συστήνει να οριοθετούνται οι αποστάσεις με ειδική σήμανση

Τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς

Συνιστάται η χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κλπ.)

Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)

Αν σου άρεσε κάνε