Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 6% αναμένει ο Στουρνάρας

Ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά 6% αναμένει ο Στουρνάρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:46 Δημιουργία 25/05/20, 13:37

Στο 6% θα κυμανθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020 λόγω των επιπτώσεων από την κρίση του κοροναϊού, δήλωσε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

«Δεν μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις, μόνο σενάρια. Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος "βλέπει" ύφεση 6% φέτος και ανάκαμψη με ρυθμούς 5,5% το 2021», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, ενώπιον επιτροπής κατά την ακροαματική διαδικασία για την έγκριση της δεύτερης, εξαετούς θητείας του ως επικεφαλής της ΤτΕ.

Πέραν αυτών τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των “κόκκινων δανείων” δεν αρκεί το πρόγραμμα Ηρακλής και πως “απαιτούνται παράλληλες παρεμβάσεις” καθώς και νέος πτωχευτικός και νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας.

Επιπροσθέτως, ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το πρωτογενές έλλειμμα για την τρέχουσα χρονιά υπολογίζεται στο 2,9% για να αναστραφεί η κατάσταση την επόμενη χρονιά με επίτευξη αντίστοιχου πλεονάσματος.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας επανέλαβε πως “Δεν μπορούμε να μετρήσουμε σήμερα τον κίνδυνο. Γι' αυτό και κάνουμε σενάρια. Αν δεν βρεθεί φάρμακο ή εμβόλιο η αβεβαιότητα θα συνεχίζεται. Τα πρώτα στοιχεία Μαΐου είναι ενθαρρυντικά σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όπου καταργείται lockdown υπάρχει ανάκαμψη και τζίρος μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της ίδιας περιόδου”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι “κλειδί” για την πορεία της οικονομίας αποτελεί η απόδοση του τουρισμού: “Σε όρους ΑΕΠ ο τουρισμός – δεν υπάρχει στους εθνικούς λογαριασμούς άλλα αποτελείται απο τομείς εστίασης ξενοδοχεία κλπ – όλα αυτά έχουν συμβολή 8 με 8,5% στο ΑΕΠ. Η ΤτΕ κάνει έρευνες συνόρων. Πέρυσι καταγράφηκαν 18,5 δις ευρώ έσοδα αλλά την ίδια ώρα είχαμε και εκροές καθώς και οι Έλληνες ταξιδεύουν σε άλλες χώρες. Το σημαντικό είναι να δούμε την άμεση επίπτωση όπως μετράται από τους εθνικούς λογαριασμούς ή τις έρευνες συνόρων”.

Πέραν αυτών, τόνισε ότι τα μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας ανέρχονται σε 20 δις ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι πριν την πανδημία, η εθνική οικονομία κατέγραφε εξαιρετική πορεία καθώς “ήταν σε αναπτυξιακή τροχιά από το 2017 με ρυθμό 1,7%. Το 2018 και 19 επιταχύνθηκε σε 2,9% και η πρόβλεψη για το 2020 ανερχόταν περίπου στο 2,4%”.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η αντίδραση της Ε.Ε. κινείται σε σωστή κατεύθυνση καθώς “Η ΕΚΤ κινήθηκε πρώτη με πρωτοφανή τρόπο. Γίνονται επαναγορές πάνω από 1 τρις κρατικών ομολόγων. Η Ελλάδα απέκτησε πρόσβαση και συμμετέχει στις επαναγορές χρέους που σχετίζονται με την πανδημία. Πέρα απο την ΕΚΤ φαίνεται ότι κινείται συνολικά και η ΕΕ. Η γαλλογερμανική συμφωνία πολύ σημαντική. Ποσό 500 εκατ ευρώ παραχωρούνται ως επιχορηγήσεις».

Επιπρόσθετα, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι οι τράπεζες είναι “απόλυτα καλυμμένες” και τόνισε ότι οφείλουν να “να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες”.

Τέλος, για την επόμενη ημέρα τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει

- Να αξιοποιήσει το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

- Στα Δημόσια οικονομικά απαιτείται προσεκτική διαχείριση.

- Δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη καμία λύση για φθηνό δανεισμό

- Οι παρεμβάσεις δεν πρέπει να είναι μόνιμες αλλά να καταργούνται όσοι υποχωρεί η πανδημία ώστε το 2021 να γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς

- Οι τράπεζες ξεκίνησαν με κεφαλαιακή επάρκεια 17,5% αλλά και απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν εμπόδιο για την επόμενη ημέρα και για την ανάπτυξη. Ο Ηρακλής καλύπτει κόκκινα δάνεια 32 δις ευρώ που σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα πρέπει να υπάρξουν και άλλα παράλληλα εργαλεία.

- Πρέπει να υπάρξει σύγχρονο πλαίσιο φερεγγυότητας και νέος πτωχευτικός νόμος.

- Εκσυγχρονισμός προστασίας πρώτης κατοικίας και νομίζω το επεξεργάζεται η κυβέρνησης

- Λύση στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

Αν σου άρεσε κάνε