Μένουμε Ασφαλείς: Η οικονομία «ανοίγει» - Ποια τα προληπτικά μέτρα

Μένουμε Ασφαλείς: Η οικονομία «ανοίγει» - Ποια τα προληπτικά μέτρα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:50 Δημιουργία 26/05/20, 21:30

Η οικονομία «ανοίγει»! Οι επιχειρήσεις σε εμπόριο κι εστίαση ανεβάζουν τα ρολά, η χώρα προετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχτεί τουρίστες, μετά την εθνική επιτυχία σε αυτή τη «μάχη» με τον αόρατο κι ύπουλο εχθρό κι όλοι μας επιστρέφουμε στις συνήθειές μας, στις δραστηριότητές μας, αλλά πάντα με ασφάλεια. Με τα «όπλα» που αποκτήσαμε.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας μας λαμβάνει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, τα οποία πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο, για να διατηρηθεί το καλό σενάριο.

- Μέτρα προστασίας μετά την έναρξη λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών

Επιστρέφουμε στην κοινωνική κανονικότητα, τηρώντας τις οδηγίες του υπουργείο Υγείας.

Δείτε εδώ τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2 στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών με την επανεκκίνηση λειτουργίας τους.

-Υγειονομικά Πρωτόκολλα Τουριστικών Επιχειρήσεων

Από 1η Ιουνίου ο τουρισμός… «ανοίγει» και η χώρα μας πρωτοστατεί στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Στο πλαίσιο αυτό, η λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων - από 01.06.2020 των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας και των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων και από 15.06.2020 όλων των υπόλοιπων τουριστικών καταλυμάτων- θα γίνει με υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα μέτρα αφορούν καταλύματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών – Τουριστικά γραφεία, ενοικιάσεις αυτοκινήτων και ΕΙΧ με οδηγό.

- Προσωρινός περιορισμός κυκλοφορίας οχημάτων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας

Για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αποφασίστηκε ο προσωρινός περιορισμός της κυκλοφορίας οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας έως το τέλος Αυγούστου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Πλάκας, στο τμήμα που οριοθετείται από τις οδούς, Ερμού, Αθηνάς, Σταδίου, Μητροπόλεως, καθώς και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγίων Ασωμάτων. Η οδός Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Από τα μέτρα αυτά εξαιρούνται:

α) οι μετακινήσεις οχημάτων μόνιμων κατοίκων των ανωτέρω περιοχών

β) οι μετακινήσεις οχημάτων από και προς νομίμως λειτουργούντες χώρους στάθμευσης,

γ) οι μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση και

δ) τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων.

Για τις μετακινήσεις των περιπτώσεων α) και β), ο πολίτης πρέπει να φέρει υποχρεωτικά μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Ακόμα, επιβάλλονται προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου, από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως.

Η Δημοτική Αστυνομία ορίζεται ως αρμόδια για την εφαρμογή αυτών των μέτρων, ενώ στους οδηγούς των οχημάτων που παραβιάζουν τις διατάξεις αυτές επιβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση, χωρίς να θίγονται οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

- Προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19 και έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας προχώρησε στην προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων συνεχούς λειτουργίας, στο σύνολο της Επικράτειας, με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η αναστολή ισχύει έως τις 31.5.2020.

Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξάπλωσης του ιού και με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας θα ληφθούν οι αποφάσεις για παράταση ή μη του μέτρου.

- Οδηγός επανεκκίνησης για τη Μαζική Εστίαση

Τη Δευτέρα έγινε και το επόμενο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, με τα καταστήματα εστίασης να επαναλειτουργούν, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής.

Ο «οδικός χάρτης»του ΕΦΕΤ

Στις οδηγίες του Ε.Φ.Ε.Τ. προβλέπεται - μεταξύ άλλων - η αναλογία ενός πελάτη ανά 2 τ.μ. και το όριο 6 ατόμων για κάθε τραπέζι. Υπενθυμίζεται ότι από το πρωί της Πέμπτης έχει εισαχθεί στη Βουλή και η σχετική τροπολογία για την ρύθμιση των τραπεζοκαθισμάτων. Σημειώνεται ότι για καταστήματα εστίασης που δεν έχουν εξωτερικά τραπέζια, θα υπάρξει ειδική μέριμνα, ώστε να πληρώσουν μειωμένα δημοτικά τέλη.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους πελάτες, κατά την παραμονή τους σε χώρους εστίασης θα πρέπει να μεριμνούν για τα εξής:

Την τήρηση των αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα, όπως αυτές ορίζονται στο νέο κανονισμό για την εστίαση

Την πληρωμή με ανέπαφες συναλλαγές με κάρτα και όχι με χρήση μετρητών

Να χρησιμοποιούν σκάλες, όπου υπάρχουν και όχι ασανσέρ

Τι πρέπει να προσέχουν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους τα ακόλουθα:

Σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα του κορωνοϊού να απέχουν από τα καθήκοντά τους

Οι δίσκοι των σερβιτόρων όπως και οι κατάλογοι θα πρέπει να απολυμαίνονται

Σχολαστική απολύμανση πρέπει να γίνεται και στους χώρους παραλαβής (takeaway) ενώ οι διανομείς (delivery) πρέπει να φορούν μάσκα και γάντια

Τα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) θα πρέπει να απολυμαίνονται τακτικά και σχολαστικά, ενώ το ίδιο ισχύει και για το χώρο γύρω από το ταμείο. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό στη θέση του ταμία κι ακόμη ένα αντισηπτικό στη θέση του πελάτη.

Δεν θα πρέπει να σχηματίζονται ουρές στο κατάστημα, ενώ ο ΕΦΕΤ συστήνει να οριοθετούνται οι αποστάσεις με ειδική σήμανση

Τα καταστήματα εστίασης θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς

Συνιστάται η χρήση νιπτήρων με ανέπαφες μπαταρίες (ποδοκινητές, φωτοκύτταρο κλπ.)

Το κατάστημα εστίασης οφείλει να έχει επαρκή αναλώσιμα καθαρισμού στην τουαλέτα (σαπούνια ή και αντισηπτικά)

Δείτε εδώ τον αναλυτικό οδηγό επανεκκίνησης

- Παράταση της υποχρέωσης κατ’ οίκον προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται στη χώρα

Παρατείνεται έως τις 31.05.2020, το μέτρο του προσωρινού κατ’ οίκον περιορισμού των ατόμων που εισέρχονται στη χώρα από οποιονδήποτε προορισμό του εξωτερικού.

Αν σου άρεσε κάνε