Πρωτόγνωρη ευρωπαϊκή «απάντηση» στην ύφεση - Πως και πότε θα έρθουν τα 32 δισ. στην Ελλάδα

Πρωτόγνωρη ευρωπαϊκή «απάντηση» στην ύφεση - Πως και πότε θα έρθουν τα 32 δισ. στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:56 Δημιουργία 28/05/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το ιλιγγιώδες ποσό των 32 δισ. ευρώ έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα, μέσα από το ταμείο των 750 δισ. ευρώ που συγκροτεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκάλεσε στις οικονομίες των χωρών - μελών η πανδημία.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη απόφαση - απάντηση της Ευρώπης στην ύφεση, που μοιραία θα προκύψει λόγω του lockdown που πολλές χώρες επέβαλαν (άλλοι πιο νωρίς, άλλοι πιο αργά) και είναι πλέον σαφής η πρόθεση όλων να δείξουν πως η ΕΕ δεν είναι ένα γίγαντας με πήλινα πόδια.

Το πρωτόγνωρο δεν αφορά μόνον στην ταχύτητα λήψης των αποφάσεων, αλλά και σε αυτό κάθε αυτό το ποσό που θα δανειστεί η Ευρώπη από τις χρηματαγορές, με εγγύηση τον ίδιο τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Προκειμένου λοιπόν να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κονδύλια των 750 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δις. θα διατεθούν υπό μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα υπό τη μορφή δανείων με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, θα δανειστεί από τις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας τους ιδίους πόρους της ΕΕ σε επίπεδα ρεκόρ της τάξης του 2% του συνολικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Παρόλο που το άρθρο 125 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει ότι ούτε η ΕΕ αλλά ούτε τα κράτη- μέλη της ευθύνονται για τα χρέη άλλων κυβερνήσεων, στην πράξη υπάρχουν ευρωπαϊκά όργανα, που εκδίδουν ήδη κοινό χρέος. Όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος δανείστηκε δισεκατομμύρια από τις αγορές και στη συνέχεια δάνεισε κράτη – μέλη, όπως η Ελλάδα, με όρους δανεισμού που απολαμβάνουν χώρες με την ανώτατη πιστοληπτική ικανότητα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν ήδη, δικαιούται από το ταμεία αυτό 32 δισ. ευρώ από τα οποία τα 22 δισ. θα δοθούν υπό τη μορφή επιχορήγησης και τα 10 δισ. υπό τη μορφή δανεισμού με ευνοϊκούς όρους. Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο ποσό όχι μόνον αντισταθμίζει την απώλεια εσόδων από τον τουρισμό, αλλά βοηθά αποφασιστικά και στην προώθηση σημαντικών έργων υποδομής, που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στον τομέα της απασχόλησης.

Οι επιχορηγήσεις θα εγκρίνονται μετά από την υποβολή συγκεκριμένων συγχρηματοδοτούμενων σχεδίων (ανάλογη διαδικασία με αυτή που ισχύει για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), ενώ τα δάνεια δεν θα χορηγούνται προς τις χώρες αλλά προς τις επιχειρήσεις μέσω τραπεζών και κατά συνέπεια δεν θα λογίζονται στο δημόσιο χρέος του κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ .

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι πρώτες χώρες στην λίστα των ενισχύσεων, ως τα κράτη – μέλη που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, με τη Ρώμη να δικαιούται περίπου 82 δισ. ευρώ και τη Μαδρίτη 77 δισ. ευρώ.

Ανάμεσα στα πιο ωφελημένα κράτη – μέλη της ΕΕ είναι και η Ελλάδα, καθώς η χώρας μας είναι η 6η πιο ευνοημένη από το σχέδιο της ευρωπαϊκής επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε συνταχθεί με τον πρόεδρο Μακρόν και άλλους ηγέτες ως προς το αίτημα για το ευρωομόλογο, ενώ ήταν από τους πρώτους που είχε επικροτήσει την πρωτοβουλία Γερμανίας και Γαλλίας για την συγκρότηση του ταμείου αυτού, που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ευρωομόλογο, με άλλο όνομα.

Αυτό που απομένει είναι να καμφθούν οι τελευταίες αντιδράσεις χωρών του ευρωπαϊκού βορρά ( Αυστρία, Ολλανδία ) και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συγκέντρωση των ποσών και στην διοχέτευση στη συνέχεια στις χώρες - μέλη. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, χωρίς ανατροπές και κωλυσιεργίες στο εσωτερικό της ΕΕ, μέσα στο φθινόπωρο ο νέος μηχανισμός θα είναι έτοιμος.

Αν σου άρεσε κάνε