Που θα διατεθούν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Που θα διατεθούν τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:36 Δημιουργία 29/05/20, 08:20
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σε τρεις μεγάλους τομείς που αφορούν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αλλά και το μείζον ζήτημα της τόνωσης της απασχόλησης σχεδιάζει να διοχετεύσει η κυβέρνηση τα κοινοτικά κονδύλια, μόλις αυτά τεθούν στη διάθεσή της.

Τα 22+10 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αποφασίστηκε για να αντιμετωπιστεί η ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία στην Ευρώπη, θα διατεθούν σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr στους εξής τομείς:

-Έργα υποδομής, «πράσινη ανάπτυξη». Πρόκειται για έργα που αφορούν τις μεταφορές αλλά και την ενέργεια και τα οποία θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

-Στήριξη του ΕΣΥ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού συστήματος υγείας, που θα περιλαμβάνει περισσότερες και πιο σύγχρονες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ παράλληλα μεγάλα ποσά θα διατεθούν για την πλήρωση κενών θέσεων σε νοσοκομεία της χώρας.

-Ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Τα πρώτα δείγματα μέσα στην πανδημία ήταν ιδιαίτερα θετικά, καθώς απλοποιήθηκαν διαδικασίες που βασάνιζαν επί δεκαετίες τους πολίτες και ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει και να στηρίξει οικονομικά αυτή την προσπάθεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση αυτού του ιλιγγιώδους ποσού (22 δις. επιχορηγήσεις και 10 δις. δάνεια σε επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους) θα γίνει κεντρικά και την ευθύνη αναμένεται να αναλάβουν δύο πρόσωπα, που ανήκουν στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη: οι υφυπουργοί κ.κ. Σκέρτσος και Σκυλακάκης.

Χθες, στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, ζητώντας σχέδιο, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων. «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις άσεμνους με την ανεμελιά του νεόπλουτου», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή νομίζω η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη, την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας» , πρόσθεσε.

Το υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε σειρά νομοσχεδίων, που πρόκειται να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή, με πρώτο αυτό του υπουργείου Οικονομικών για τις μικροπιστώσεις.

Επίσης, με φόντο τα γεγονότα στον Έβρο, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί και η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των μελών του κυβερνητικού σχήματος ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός ζήτησε σκληρή δουλειά και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων από το σύνολο των υπουργών, λέγοντας ότι τώρα «είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να τα χρησιμοποιήσουμε για να μετασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε».

Αν σου άρεσε κάνε