Στο «τραπέζι» ο οδικός χάρτης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ

Στο «τραπέζι» ο οδικός χάρτης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:25 Δημιουργία 30/05/20, 16:21

«Δεν θα ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. Γι’ αυτό, υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένα χρονοδιάγραμμα, για να ετοιμαστεί πρώτα το σχέδιο», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας σχετικά με το πώς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν.

Ειδικότερα, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το σχέδιο της Κομισιόν, το οποίο παραμένει πρόταση και όχι οριστική απόφαση (σ.σ. εκκρεμούν αρκετές λεπτομέρειες), προβλέπει -σε πρώτη φάση- τη χορήγηση προς την Ελλάδα κονδυλίων 31,9 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων.

Η κατάρτιση του αναπτυξιακού σχεδίου, στη βάση του οποίου θα διανεμηθούν τα παραπάνω χρήματα, έχει ανατεθεί σε μία Επιτροπή, η οποία αποτελείται από οικονομολόγους, με επικεφαλής τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη.

«Αυτοί θα σχεδιάσουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας για την επόμενη δεκαετία, λαμβάνοντας υπόψη και αυτή τη χρηματοδότηση, η οποία είναι πολύ μεγάλη. Ακολούθως ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πως θα διαμορφώσει αυτό το σχέδιο, εντάσσοντάς το στην κυβερνητική πολιτική», εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το συγκεκριμένο σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υποβληθεί στις ευρωπαϊκές αρχές.

Στόχος η μείωση του ΦΠΑ στο 11% σε εστίαση, ξενοδοχεία

Όσον αφορά τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.

«Ο τζίρος είναι το ένα στοίχημα για τον κλάδο. Από την άλλη, είναι η απασχόληση, οι τιμές, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος».

Ειδική μνεία έκανε και στη μείωση του ΦΠΑ, καθώς δεσμεύτηκε ότι το οικονομικό επιτελείο θα εξετάσει την αναπροσαρμογή των συντελεστών στο 11% τόσο για το κατάλυμα, όσο και στην εστίαση.

«Θα την δούμε στην πορεία» σχολίασε, χαρακτηριστικά.

Στήριξη στην απασχόληση

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών, όσων εργαζόμενων βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας, ενώ υπενθύμισε την εξαγγελία για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,48%.

«Το σχέδιό μας βασίζεται στη μείωση του φορολογικού και ασφαλιστικού βάρους στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, γιατί θέλουμε να τονώσουμε την απασχόληση. Και απασχόληση, χωρίς μείωση του φορολογικού βάρους, δεν νοείται».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση προβλέπει τη μείωση των εισφορών κατά 0,48% για τους εργοδότες και κατά 0,42% για τους εργαζόμενους, από την 1η Ιουνίου.

Αν σου άρεσε κάνε