Όλα τα «όπλα» στη μάχη για την επανεκκίνηση του τουρισμού

Όλα τα «όπλα» στη μάχη για την επανεκκίνηση του τουρισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:12 Δημιουργία 03/06/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Όλα τα «όπλα» στη μάχη για την επανεκκίνηση του τουρισμού ρίχνει η κυβέρνηση, καθώς από την πορεία της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας θα εξαρτηθεί το επίπεδο της ύφεσης για φέτος και συνολικά η κατεύθυνση της οικονομίας.

Μέχρι στιγμής τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά, αν και είναι ακόμη πόλη νωρίς με δεδομένο ότι δεν έχει καν συμπληρωθεί εβδομάδα από το άνοιγμα των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης διαρκείας.

Οι κρατήσεις, ωστόσο, είναι περιορισμένες, ενώ και πολλοί ξενοδόχοι είναι επιφυλακτικοί γα το εάν θα πρέπει να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους ή όχι. Στη «μάχη» αυτή θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, υποδηλώνοντας και τη σημασία που έχει για τη χώρα μας η τουριστική βιομηχανία.

Αύριο, Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον κ. Στηβ Βρακάκη, επικεφαλής δημιουργικού στην προεδρία της κυβέρνησης, την καμπάνια προώθησης του ελληνικού τουρισμού, Restart Touris.

Η καμπάνια θα προβάλλει την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, θα αναδεικνύει την Ελλάδα ως υγειονομικά ασφαλή προορισμό και βέβαια θα θυμίζει την ξεχωριστή ομορφιά των ελληνικών νησιών.

Τα σύνορα για τους πρώτους τουρίστες ανοίγουν στις 15 Ιουνίου, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφαλείας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας. Θα πραγματοποιούνται στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους επισκέπτες, θα ενισχυθούν οι υγειονομικές υποδομές στα νησιά και θα λαμβάνονται μέτρα για την άμεση διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων.

Τα μέτρα αυτά εξετάστηκαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα παρουσιαστεί το σχέδιο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα τεστ στα νησιά, τα μηχανήματα μοριακού ελέγχου των δειγμάτων, αλλά και οι αεροδιακομιδές ασθενών. Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι η μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες σε όλη την επικράτεια και η εκπομπή του μηνύματος της ετοιμότητας της κρατικής μηχανής .

Κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης θα παίξουν και τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που θα ενισχυθούν με τριπλάσιο ποσό σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, θα διατεθούν φέτος 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κονδύλι ήταν 10 εκατομμύρια.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, η οικονομία αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης κορυφής και το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή μετά από ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο της κόντρας θα βρεθεί και το πακέτο των 32 δις. ευρώ που αναμένει η Αθήνα από την ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι αυτά τα ποσά θα συνοδεύσουν με νέο μνημόνιο , ενώ η κυβέρνηση απαντά κατηγορηματικά ότι το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα πλήρες σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κάτι που θα είναι έτοιμο τον προσεχή Οκτώβρη.

Αν σου άρεσε κάνε