Αναλυτές: Μακρύς ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Αναλυτές: Μακρύς ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:53 Δημιουργία 03/06/20, 12:47

Είναι μακρύς ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτό είναι το μήνυμα, που εκπέμπουν οι αναλυτές για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, στη «σκιά» της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα του Μαϊου στην περιφέρεια κατέγραψαν αισθητή συρρίκνωση, αν και μικρότερη σχετικά με τον Απρίλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται βαρύνουσας σημασίας η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους οικονομολόγους να τονίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται τη δημοσιονομική στήριξη των κυβερνήσεων και τις τονωτικές ενέσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Στο μέτωπο των μάκρο, ο σύνθετος δείκτης MPI της IHS Markit για τη δραστηριότητα στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών σκαρφάλωσε από τις 13,6 μονάδες τον Απρίλιο (που ήταν η χειρότερη επίδοση από την έναρξη των σχετικών ερευνών το 1998) στις 31,9 τον Μάιο. Και πάλι ωστόσο εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ύφεση από την ανάπτυξη.

Έρευνα του Reuters τον περασμένο μήνα έδειξε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 11,3% το τρέχον τρίμηνο και η ανεργία θα ανέβει στο 10%. Τα στοιχεία της Markit δεν επιτρέπουν και αυτά μία πιο αισιόδοξη εκτίμηση.

Ο επιμέρους δείκτης για την απασχόληση έδειξε ότι παρά τα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων, που έχουν ενεργοποιηθεί σε πολλά κράτη- μέλη, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να περικόπτουν θέσεις εργασίας με ρυθμούς πολύ κοντά στο αρνητικό ρεκόρ του Απριλίου. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 37,8 μονάδες από 33,4 τον Μάιο.

Ο δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών ανέκαμψε στις 30,5 μονάδες από το ιστορικό χαμηλό των 12 μονάδων τον Απρίλιο, αλλά θα χρειαστεί πολύ δρόμο ακόμη για να φτάσει στις 50.

Αν σου άρεσε κάνε