Έως τις 10/6 οι δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων το Μάιο

Έως τις 10/6 οι δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων το Μάιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:35 Δημιουργία 07/06/20, 09:00

Μόλις τρεις ημέρες έχουν ακόμη μπροστά τους οι πληττόμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργαζομένων τους για τον μήνα Μάιο.

Ειδικότερα, όλες οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανηδμία, θα μπορούν έως τις 10/6 να δηλώσουν στο σύστημα Εργάνη τις σχετικές αναστολές, κατόπιν παράτασης της προθεσμίας από το υπουργείο Εργασίας.

Πιο αναλυτικά, η νέα αυτή κοινή προθεσμία αφορά:

-Τις πληττόμενες επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή -για υγειονομικούς λόγους- καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου (π.χ. επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων). Αυτές μπορούν να θέσουν σε αναστολή το 100% των συμβάσεων των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτές.

-Τις πληττόμενες επιχειρήσεις που παρέμειναν -με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους- εν μέρει κλειστές τον Μάιο, καθώς άνοιξαν είτε στις 4/5, είτε στις 11/5, είτε στις 18/5, είτε στις 25/5. Αυτές μπορούν να θέσουν, από την ημερομηνία που άνοιξαν και έπειτα, έως και το 60% του προσωπικού τους σε αναστολή. Το υπόλοιπο 40% έπρεπε να το επαναφέρουν στη δουλειά από την ημερομηνία που άνοιξαν. Τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται επί του πλήθους των εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 και όχι επί του συνολικού πλήθους των εργαζομένων κάθε επιχείρησης. Μέχρι τις παραμονές της επαναλειτουργίας τους, όμως, μπορούσε να είναι σε αναστολή το 100% του προσωπικού τους.-·Τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες δεν έμειναν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους τον Μάιο. Αυτές μπορούν να θέσουν σε αναστολή, καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα, έως και το 60% του προσωπικού τους, ενώ το 40% έπρεπε να το επαναφέρουν στη δουλειά. Και σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά αυτά υπολογίζονται επί του πλήθους των εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 και όχι επί του συνολικού πλήθους των εργαζομένων κάθε επιχείρησης.

Αν σου άρεσε κάνε