Σε τροχιά... διαβουλεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε τροχιά... διαβουλεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:48 Δημιουργία 09/06/20, 08:30

Σε τροχιά… διαβουλεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης εισέρχεται η ευρωπεριφέρεια κατά την τρέχουσα εβδομάδα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τρίτη συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. (ECOFIN) με βασικό θέμα στην ατζέντα την πρόταση της Κομισιόν για την στήριξη της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών λόγω της πανδημίας.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη σειρά έχει το Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων επί τάπητος θα βρεθεί κι η εκταμίευση της επόμενης δόσης των SNP’s & ANFA’s, ενισχύοντας περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας.

Από την πλευρά της, η Αθήνα επιδιώκει τη λήψη σχετικών αποφάσεων εντός του μήνα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής στις 19 Ιουνίου.

Ωστόσο, εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών κάνουν λόγο για συμφωνία τον Ιούλιο ή και λίγο αργότερα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε. (η Γερμανία αναλαμβάνει την 1η Ιουλίου).

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ξεκινά τις διαδικασίες για τη σύνταξη του αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο, όπως και όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα πρέπει να καταθέσει στην Κομισιόν μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 τον Οκτώβριο.

Στο συγκεκριμένο σχέδιο θα περιλαμβάνονται οι προτάσεις της χώρας μας για τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δηλαδή μέσω τους πακέτου των 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.

Επισημαίνεται ότι στο Eurogroup της Πέμπτης οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αναμένεται να ανάψουν στο «πράσινο φως» για την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες, ύψους 750 δισ. ευρώ, μετά και τη θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια για τα αποτελέσματα της έκθεσης που ανέλαβε, ως επικεφαλής ομάδας, για την αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας από τον ESM.

Αν σου άρεσε κάνε