Επόμενη μέρα: Οι Γάλλοι «ψηφίζουν» Ελλάδα!

Επόμενη μέρα: Οι Γάλλοι «ψηφίζουν» Ελλάδα!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:38 Δημιουργία 09/06/20, 10:00

Η αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο βήμα επιστροφής στη νέα κανονικότητα έχει αρχίσει, καθώς στις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι πόρτες της Ελλάδας και για τους τουρίστες από το εξωτερικό.

Η αρχή θα γίνει με 19 χώρες, που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά, οπότε η συζήτηση για την επόμενη μέρα έχει σαφώς επικεντρωθεί στην επανεκκίνηση της «ναυαρχίδας» της ελληνικής οικονομίας, του τουρισμού.

Η διεθνής κοινότητα δίνει εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού, με την Ελλάδα να διατηρεί το καλό σενάριο και κορυφαίους tour operators να προτείνουν τη χώρα μας ως έναν από τους πιο ασφαλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για διακοπές το φετινό καλοκαίρι, στη «σκιά» μίας νόσου που έχει φέρει νέα εποχή στον τουρισμό παγκοσμίως.

Κορυφαίοι Γάλλοι επιχειρηματίες από διαφορετικούς κλάδους, καλλιτέχνες και άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον ιό, μιλούν στο Xrimaonline.gr για την Ελλάδα στην εποχή του Covid-19, με κοινή παραδοχή την εθνική επιτυχία στην καταπολέμηση του αόρατου κι ύπουλου εχθρού, ο οποίος απειλεί εκ νέου την ελληνική οικονομία, που ορθοποδεί μετά από έναν πολυετή Γολγοθά.

Οι ίδιοι παράγοντες επικροτούν τις προσπάθειες της χώρας μας ως προς την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, δηλώνουν πως θα επισκεφτούν την Ελλάδα μόλις οι πτήσεις απελευθερωθούν κι «ανοίγουν» μεταξύ άλλων και το… κεφάλαιο τη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που «δοκιμάζεται».

Παρακάτω, λοιπόν, θα διαβάσετε τα σχόλια των παραπάνω παραγόντων, που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σε μία εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την οικονομία και τους πολίτες της.

Jean Charles Boublil, Οικονομολόγος & Διαχειριστής Κεφαλαίων

Η κρίση του Covid 19 είναι μια δοκιμασία για τις όλες κυβερνήσεις μας. Θέτει προβλήματα, όπως η πρόληψη, τα υγειονομικά μέτρα, τα σχέδια στήριξης της οικονομίας, κλπ. Οι περισσότερες χώρες υιοθέτησαν σχεδόν τα ίδια μέτρα, αλλά με χρονική διαφορά η μία από την άλλη. Όπως φαίνεται, η Ελλάδα αντέδρασε με μεγάλη ταχύτητα. Σε αυτό ίσως συνετέλεσε η δραματική κατάσταση της γειτονικής Ιταλίας. Όπως και να' χει, το άμεσο κλείσιμο των δημόσιων χώρων, όπως και οι παρεμβάσεις των Ελλήνων επιστημόνων, ήταν καθοριστικές για την περιορισμένη εξάπλωση της επιδημίας. Όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα, η Ελλάδα αντέδρασε,όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με τη βοήθεια της ΕΕ και της ΕΚΤ, ούτως ώστε να μην εξαρθρωθεί περαιτέρω ο ιστός της οικονομίας. Ο κλάδος του τουρισμού, ο οποίος είναι σημαντικός οικονομικός συντελεστής του ΑΕΠ της χώρας, πρέπει να προστατευτεί και να επαναλειτουργήσει αμέσως, με την απελευθέρωση των αεροπορικών μετακινήσεων. Όταν επιτραπούν τα ταξίδια στον χώρο Shengen, πιστεύω ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες θα επισκεφτούν την Ελλάδα. Είναι βέβαιο ότι θα είμαι ένας από αυτούς.

Bernard Jambon, Επιχειρηματίας σε Φαρμακοβιομηχανία

Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχω ίσως επισκεφτεί περισσότερο από κάθε άλλη, για λόγους αναψυχής και πολιτιστικούς. Έτσι παρακολουθώ από πολλά χρόνια τα τεκταινόμενα εκεί, μέσω των πολυάριθμων ΜΜΕ. Ομολογώ ότι τα αποτελέσματα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού με εντυπωσίασαν. Σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος έδινε και δίνει ακόμα τα εύσημα στην Ελλάδα και σε αυτούς που την φέρνουν σε τόσο αξιοζήλευτη θέση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η ελληνική στρατηγική πέτυχε. Όσον αφορά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Βruno Recoura, Μηχανολόγος Μηχανικός

Δεν είμαι ειδικός της πολιτικής, αλλά συμφωνώ συχνά με τον Πρόεδρο Macron και την ανάγκη αλληλεγγύης, μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Πιστεύω ότι η Ελλάδα υπέφερε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, αλλά στάθηκε με αξιοπρέπεια απέναντι στους εταίρους της, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της. Γι'αυτό τον λόγο έχει το δικαίωμα βοήθειας από την ΕΕ, όπως όλες οι άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή και με αφορμή την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα στους Ευρωπαίους φίλους της, με ταπεινότητα και αξιοπρέπεια. Δείχνει ότι δεν αποτελεί πια τον κακό μαθητή της Ευρώπης. Έχω επισκεφτεί πολλάκις την Ελλάδα για λόγους αναψυχής (οι παραλίες, τα νησιά, ο ήλιος, και όχι μόνο είναι πόλος έλξης), αλλά και όταν έπαιζα επαγγελματικά μπάσκετ σε μια άλλη ζωή (έχω παίξει αντίπαλος της τότε πανίσχυρης ΑΕΚ ). Προφανώς δεν θα χάσω την ευκαιρία να ξαναέρθω σύντομα, όταν επιτραπούν οι μετακινήσεις.

Jeff Trocellier, Εστιάτορας

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα, κλείνοντας τα σχολεία στις αρχές Μαρτίου. Η καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι αρχές της χώρας, έγιναν αποδεκτά και τα σεβάστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Ίσως διότι φοβήθηκαν το από δομημένο σύστημα της Δημόσιας Υγείας, μετά την πολυετή οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση έδωσε 800 € σε αυτούς που δεν εργάζονται, το οποίο θεωρώ θετικό, αναμένοντας τα επόμενα μέτρα. Προσωπικά άκουσα και διάβασα μόνο επαινετικά σχόλια για την Ελλάδα όλη αυτή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Βέβαια όταν μπορέσω, θα επισκεφτώ ξανά την όμορφη αυτή χώρα, γεμάτη ήλιο και ανθρωπιά.

Éric Etchart, Διευθ. Συμβ. MANUTOWOK (Γερανοί & Ανυψωτικοί Μηχανισμοί)

Σχετικά με την αδιαλλαξία (γαϊδουριά) των Γερμανών, ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα Ευρωπαϊκά Έθνη συμφώνησαν το 1953 να μειώσουν το γερμανικό χρέος για να επανακκινηθεί η οικονομία τους. Οι Γερμανοί θεωρούν την πανδημία,ως ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί από την κάθε χώρα ξεχωριστά και δεν διατίθενται (ακόμα) να στηρίξουν τα κορονο-ομόλογα ή άλλου είδους οικονομική βοήθεια προς όλους ανεξαιρέτως και κυρίως στους οικονομικά ανίσχυρους. Η οικονομική κρίση που έρχεται, θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ελληνική κρίση των προηγούμενων ετών και χρειάζεται αλληλεγγύη. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα και οι Έλληνες και δεν θα διστάσω να την επισκεφτώ ξανά, όταν μπορέσω.

Jean Pierre Jouffray, Γεν. Διευθ. Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων

Πηγαίνω στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι μια χώρα που λατρεύω για τον πολιτισμό και την ιστορία της, αλλά και για τις φυσικές ομορφιές της. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στις ελληνικές Αρχές (κυβέρνηση, γιατρούς, νοσηλευτές, κλπ.) για τη συμπεριφορά τους κατά την διάρκεια της κρίσης του Covid 19. Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και έχουν εντυπωσιάσει την Ευρώπη και όχι μόνο. Θέλω να επισημάνω ότι η Γερμανία είχε βοηθηθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους της το 1991 κατά την διάρκεια της πολύμηνης διαδικασίας της ένωσης ( ένταξης ), της Ανατολικής Γερμανίας. Πράγματι, για να υπάρξει ισοτιμία του Deutchemark με το Östmark ( 1 προς 1 ), ενώ η οικονομία της Αν. Γερμανίας ήταν διαλυμένη, οι χώρες της τότε ΕΟΚ δέχθηκαν μεγάλη αύξηση των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών τους. Ας μην ξεχνιόμαστε. Περιμένω να αρθούν τα μέτρα, για να ταξιδέψω και πάλι στην Ελλάδα και να δω από κοντά τους φίλους μου.

Michel Rivaton, Ιδιοκτήτης Τυπογραφείου

Θεωρώ υποδειγματική και μπορώ να πω εντυπωσιακή την εξέλιξη του κορονοϊού στην Ελλάδα. Ποιός θα περίμενε ότι μια χώρα, που μόλις ξεμύτισε από μια βάναυση για τους πολίτες της οικονομική κρίση, θα κατάφερνε να διαχειριστεί με τέτοια μεγάλη επιτυχία αυτή την τεράστια επιδημία! Τόσοι άλλοι λαοί, που υποτίθεται είναι καλύτερα οργανωμένοι και εξοπλισμένοι σε σχέση με την Ελλάδα, υπέφεραν πολύ περισσότερο, μετρώντας δυστυχώς χιλιάδες θύματα. Οι εικόνες από την Ιταλία, της μαζικής μεταφοράς πτωμάτων, δεν είναι εύκολο να ξεχαστούν. Γνωρίζω την Ελλάδα πολύ καλά μπορώ να πω. Έχω ταξιδέψει εκεί αμέτρητες φορές και έχω εξαιρετικούς φίλους. Ήδη προετοιμάζομαι να ξαναπάω, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Alain Vincent, Διευθυντής Εταιρείας Πληροφορικής

Παρακολουθώντας την εξέλιξη του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες, αυτό που μου έκανε εντύπωση στην Ελλάδα, είναι η ταχύτητα με την οποία οι πολίτες συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις των ειδικών. Διάβασα στον γαλλικό αλλά και στον διεθνή Τύπο διθυραμβικά σχόλια για τον Καθηγητή κ. Τσιόδρα, όπως και για πολλούς άλλους πρωταγωνιστές, μικρούς και μεγάλους, αυτήν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Είναι όλοι τους, και κυρίως οι Έλληνες πολίτες, αξιέπαινοι για την προσπάθεια τους. Η Ελλάδα μου είναι οικεία από τα νιάτα μου. Την έχω επισκεφτεί πολλές φορές, ως τουρίστας, αλλά και ως επαγγελματίας του μπάσκετ. Έχω τρομερές αναμνήσεις από όλο τα ταξίδια μου και προφανώς θα ανανεώσω τις αναμνήσεις μου, με ακόμη περισσότερα ταξίδια.

Roger Batard, Γεν. Διευθ. Εταιρείας Αμοιβαίων Κεφαλαίων & Οινοπαραγωγός

Η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα, προσφέροντας απίστευτες εμπειρίες στους επισκέπτες της. Τι να εκθειάσει πρώτα ο επισκέπτης;! Τις φυσικές ομορφιές και το κλίμα της, τη φιλοξενία και την ευγένεια των κοινών ανθρώπων, την ποικιλία της γαστρονομίας και των κρασιών ή κάτι άλλο;! Είναι περιττό να αναφερθώ στην εξαιρετικά αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης του Covid 19 από την ελληνική κυβέρνηση και τις δομές της. Μιλάει όλος ο διεθνής Τύπος, οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα από όλη την υφήλιο. Όλοι οι Έλληνες, κυβέρνηση, νοσηλευτές, ερευνητές, κλπ. είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η Ελλάδα έδειξε τον δρόμο της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης και του καθήκοντος. Δεν βλέπω τον χρόνο να ταξιδέψω ξανά εκεί, όπου με περιμένουν, πέρα της απολαυστικής παραμονής, έχω και πολλές αναμνήσεις.

Michel Dehan, Διευθυντής Προσωπικού Πολυεθνικής Γαλλικής Εταιρείας

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπώ ιδιαίτερα. Έχουμε φίλους που κατοικούν μόνιμα εκεί, τους οποίους επισκεπτόμαστε σε τακτικά διαστήματα. Για μένα προσωπικά, ως επαγγελματία στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, η Ελλάδα και οι αρχαίοι φιλόσοφοι της με τις εξαιρετικές σπουδές τους, είναι το σημείο αναφοράς. Όσον αφορά την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, για μένα είναι δείγμα και οδηγός για το πως η Ελλάδα θα ανοίξει τις πόρτες της φιλοξενίας, με σύνεση όπως και στην περίπτωση του κορονοϊού.

Jean-Pierre Besson, Καλλιτέχνης Τραγουδοποιός

Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου για πάντα. Τα ταξίδια μου, τόσο στην ενδοχώρα όσο και στα υπέροχα νησιά της, είναι αμέτρητα. Προφανώς θα έρθω και πάλι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Πραγματικά, εντυπωσιάστηκα με τη διαχείριση της πανδημίας από τις Αρχές.Ομολογώ ότι δεν το περίμενα! Δυστυχώς, η πολύχρονη οικονομική κρίση είχε αποδυναμώσει τη χώρα, με αποτέλεσμα να περιμένουμε τα χειρότερα από τον κορονοϊό. Όμως, η Ελλάδα μας διέψευσε όλους και της λέω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ!

Marc Chauvin, Οστεοπαθητικός- Φυσιοθεραπευτής

Η υγειονομική κρίση φάνηκε σαν να μην άγγιξε πραγματικά την Ελλάδα, τουλάχιστον όπως άφησε το αποτύπωμα της σχεδόν στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι μόνο. Θεωρώ ότι αυτό δεν έγινε από τύχη ή από σύμπτωση, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας σοβαρής και συνετής διαχείρισης από τους υπεύθυνους του κράτους, με κύριο άξονα τα μέτρα περιορισμού και απομόνωσης. Εδώ στην Γαλλία, αργήσαμε να αντιδράσουμε, με δραματικά αποτελέσματα. Τώρα, που η πανδημία φαίνεται να φθίνει, ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία να έρθουμε και πάλι στην όμορφη χώρα σας, που τόσο καλά γνωρίζουμε.

Αν σου άρεσε κάνε