Πρόγραμμα Συν-Εργασία: Κρατική επιδότηση για τις εργοδοτικές εισφορές

Πρόγραμμα Συν-Εργασία: Κρατική επιδότηση για τις εργοδοτικές εισφορές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:55 Δημιουργία 10/06/20, 16:55

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δημιούργησαν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, που σπεύδει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί ότι διευρύνεται η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.

«Έτσι, με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί, στον βέλτιστο βαθμό, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους, με δίκαιο τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές», δηλώνει ο Χρ. Σταϊκούρας.

Όπως είναι γνωστό, ένας εργαζόμενος που θα τεθεί σε καθεστώς μερικής εργασίας, δηλαδή θα δουλεύει για 15 ημέρες τον μήνα, θα εισπράττει από την εταιρεία τον μισό μισθό, ενώ το κράτος θα καλύπτει το 60% της απώλειας εισοδήματος. Με τη νέα απόφαση, για έναν εργαζόμενο που θα μπει στο πρόγραμμα, το κράτος θα καλύπτει και μέρος των εργοδοτικών εισφορών, που με τα έως σήμερα δεδομένα έπρεπε να πληρώσει ο εργοδότης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια θα διατεθούν για να πληρωθεί το 60% και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που οι εργαζόμενοι δεν εργάζονται. Το μέτρο, όμως, θα αφορά μόνο το διάστημα 15 Ιουνίου έως 31 Ιουλίου. Εως αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπ. Εργασίας, θα κατατεθεί η σχετική τροπολογία.

Στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει επίσης:

«Η κυβέρνηση αποδεδειγμένα διαθέτει ένα συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό, εμπροσθοβαρές σχέδιο. Σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνει, κερδίζοντας, σταδιακά, όλο και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για την υλοποίησή του. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων ημερών:

Βγήκαμε χθες στις αγορές, για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, και δανειστήκαμε σημαντικό ποσό, με χαμηλό επιτόκιο στο ύψος της αντίστοιχης έκδοσης του προηγούμενου Οκτωβρίου, λιγότερο από το μισό σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2019.
Εκδίδουμε μεγαλύτερο ύψος εντόκων γραμματίων, διαφορετικών διαρκειών, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στα προ κορωνοϊού επίπεδα.
Η εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού κινείται ικανοποιητικά, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Η οικονομία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρουσιάζει χαμηλότερο ρυθμό ύφεσης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Υπεγράφη, από το Υπουργείο Οικονομικών, η δανειακή σύμβαση για το “SURE” και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για την ενίσχυση της απασχόλησης».

Αν σου άρεσε κάνε