ESM: Δημοσιονομικά και τράπεζες στο «στόχαστρο» λόγω Covid-19 - Τα «αντίδοτα»

ESM: Δημοσιονομικά και τράπεζες στο «στόχαστρο» λόγω Covid-19 - Τα «αντίδοτα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:36 Δημιουργία 11/06/20, 15:31

Σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και πιο συγκεκριμένα στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020 αλλά και στην τραπεζική αγορά «βλέπει» ο ESΜ από την επέλαση του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Οι εκτιμήσεις του συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή του, η οποία εγκρίθηκε από το συμβούλιο του, λίγη ώρα πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο ESM προτείνει ως «αντίδοτο» πολιτικές, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, θα διασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα μέσα από μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων.

«Οι πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας αειφόρου αναπτυξιακής πορείας», επισημαίνει, σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να επιτευχθεί, σύμφωνα με την έκθεση, μέσω των δημόσιων επενδύσεων, ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλειας και με παράλληλη τήρηση των μεταπρογραμματικών στόχων.

«Η πανδημία αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, η οποία και αν παραταθεί, θα μπορούσε να έχει πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα». Παράλληλα στην έκθεση σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020 θα επηρεαστεί λόγω της πανδημίας καθώς τα φορολογικά έσοδα θα είναι χαμηλότερα ενώ οι δαπάνες θα αυξηθούν. Δεν παραλείπει ωστόσο να επισημάνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εδραιωθούν τα επιτεύγματα του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα», αναφέρεται στην έκθεση.

Αν σου άρεσε κάνε