Τράπεζες: «Καταφύγιο» στην ΕΚΤ για ρευστότητα 6,6 δισ.

Τράπεζες: «Καταφύγιο» στην ΕΚΤ για ρευστότητα 6,6 δισ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:11 Δημιουργία 12/06/20, 13:08

Στην... ΕΚΤ στράφηκαν οι ελληνικές τράπεζες τον Μάιο, για να αντλήσουν ρευστότητα 6,6 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tράπεζας της Ελλάδος, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα έφθασε τα 28,1 δισ. ευρώ τον Μάιο από 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα τον Φεβρουάριο ήταν μόλις 7,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η πανδημία του νέου κορονοϊού και οι αυξημένες ανάγκες που αυτή δημιουργεί στρέφει και πάλι τις ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για ρευστότητα. Σημειώνεται ότι η ρευστότητα αυτή προσφέρεται από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το επιτόκιο είναι αρνητικό (-1,0%).

Ο μαζικός δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ κατέστη εφικτός μετά τον Απρίλιο, οπότε η επικεφαλής της Κρ. Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα δέχεται κατ΄εξαίρεση τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.

Αν σου άρεσε κάνε