Όλοι οι προβολείς στον τουρισμό: Το restart, οι στόχοι και οι εκτιμήσεις

Όλοι οι προβολείς στον τουρισμό: Το restart, οι στόχοι και οι εκτιμήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:43 Δημιουργία 15/06/20, 08:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μεγάλη αγωνία, μεγαλύτερη όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, κυβέρνηση, ξενοδόχοι και εργαζόμενοι στην μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία της χώρας μας, περιμένουν το φετινό καλοκαίρι, το οποίο για τον τουρισμό μας ξεκινά επισήμως σήμερα, Δευτέρα με το άνοιγμα των αεροδρομίων.

Για την κυβέρνηση η συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ θα καθορίσει εν πολλοίς το μέγεθος της ύφεσης και κατά συνέπεια την ίδια την πολιτική, που θα ακολουθηθεί από τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός, ο οποίος με μια πετυχημένη επικοινωνιακή και ουσιαστική κίνηση, κήρυξε το Σάββατο από τη Σαντορίνη την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ποντάρει στη θετική εικόνα που είχε η χώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το μήνυμα που εκπέμπει, είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά είναι και ένας ασφαλής προορισμός για τους τουρίστες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, η μείωση των αφίξεων δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο αρχικά είχε προβλεφθεί, διότι - όπως εξηγούν- τα θετικά δείγματα της χώρας μας στο μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν πείσει πολίτες και κυβερνήσεις του εξωτερικού ότι η Ελλάδα έχει τις υποδομές, τη βούληση και την πολιτική στρατηγική να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις εφόσον αυτές υπάρξουν και μέσα το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, καθαρή εικόνα για την πορεία του τουρισμού φέτος θα υπάρξει στα τέλη Ιουλίου και ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων, που θα έχουν σημειωθεί στην καρδιά του καλοκαιριού. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα πράξουν οι διακρατικές συμφωνίες που έχουν ήδη υπογράφει με χώρες, όπως είναι το Ισραήλ, η Κύπρος και η Βουλγαρία, ενώ καθοριστική παράμετρος θα είναι και η συμπεριφορά των Ρώσων που τα τελευταία χρόνια αποτελούν τακτικούς επισκέπτες της Χαλκιδικής και όχι μόνο.

Ο κ. Μητσοτάκης που πήρε πάνω του το θέμα της προβολής της Ελλάδας, ως τον ασφαλέστερο προορισμό για διακοπές, πέραν της συνέντευξης που παραχώρησε σε ξένα δίκτυα από τη Σαντορίνη, μίλησε και στο CNN, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα μελέτησε προσεκτικά χιλιάδες αφίξεις από το εξωτερικό, έτσι ώστε να αποτιμήσει αντικειμενικά κάθε ενδεχόμενο: «Τον τελευταίο μήνα»- είπε χαρακτηριστικά - «κάθε άτομο που έχει φτάσει αεροπορικώς στην Ελλάδα έχει υποβληθεί σε τεστ. Δημιουργήσαμε μια αρκετά καλή βάση δεδομένων με στοιχεία για τους ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα και ήταν θετικοί στον ιό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τις τελευταίες τέσσερις ημέρες υποβάλαμε σε τεστ περίπου 4.000 άτομα που έφτασαν στο αεροδρόμιο της Αθήνας και είχαμε μόνο δύο θετικά κρούσματα, τα οποία μάλιστα αφορούσαν σε ανθρώπους που ήταν ασυμπτωματικοί. Έτσι, αν αυτό το ποσοστό διατηρηθεί, νομίζω ότι μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά να ανοίγουμε τη χώρα για τους ξένους επισκέπτες».

Σε ερώτηση για το πού «αποδίδει την επιτυχία» της Ελλάδας, απάντησε ότι η χώρα μας έδρασε γρήγορα, ενίσχυσε το σύστημα υγείας και επικοινώνησε ξεκάθαρα τις επιλογές της στους πολίτες, οι οποίοι στη συνέχεια κέρδισαν τη μάχη με την επιδημία, καθώς ακολούθησαν τις συστάσεις των ειδικών». «Θέλω να εκφράσω στους πολίτες την πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη μου, διότι η επιτυχία μας οφείλεται κυρίως σε αυτούς», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η μάχη συνεχίζεται, καθώς ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Τέλος, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκρότηση Ταμείου Ανάκαμψης συνάδει με τις θέσεις της Ελλάδας, αντανακλώντας τη φιλόδοξη νοοτροπία που οφείλει να έχει η Ευρώπη, έτσι ώστε να ανακάμψει μετά την πανδημία.

Συμπλήρωσε δε ότι με τα σημερινά δεδομένα, η χώρα μας θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις, σε βάθος τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πόρους που θα αξιοποιηθούν σωστά.

Αν σου άρεσε κάνε