Σταϊκούρας: Δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα

Σταϊκούρας: Δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:44 Δημιουργία 15/06/20, 12:41

Δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, διαμηνύει ο Χρήστος Σταϊκούρας, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο «μέτωπο» της οικονομίας και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

«Βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις και πήραμε μέτρα, κρατώντας καύσιμα και για το επόμενο διάστημα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως δήλωσε, ακόμα και αν καθυστερήσουν να εκταμιευτούν ευρωπαϊκοί πόροι, δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα με σωστή διαχείριση και με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα.

«Μέχρι σήμερα -και ενδεχομένως μέχρι τέλος Ιουλίου- έχουν εγκριθεί όλες οι ελληνικές προτάσεις αλλά δεν έχει υπάρξει ευρωπαϊκή εκταμίευση πόρων», σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε εκτενώς στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας πως η επίτευξη συμφωνίας είναι ιδιαίτερη σημαντική, ώστε να μπουν κοινές στερεές βάσεις για την μετά - κορονοϊό εποχή.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός είπε πως χρειάζεται σχεδιασμός, σύνεση και ρεαλισμός για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια κατά το βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στην ψήφιση 25 νομοσχεδίων μέχρι τέλους Ιουλίου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για τις μικροπιστώσεις, την ηλεκτροκίνηση κ.α.

Όσον αφορά στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το 2021.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών εστίασε σε δύο σημεία: Πρώτον ότι οποιαδήποτε επίδραση στα έσοδα ή στα επιδόματα από τον κορονοϊό εξαιρείται από τους δημοσιονομικούς στόχους. Δεύτερον ότι οι δαπάνες για επιχειρήσεις, απασχόληση και κοινωνική συνοχή επίσης εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς στόχους και αυτό θα γίνει σε όλα τα κράτη μέλη.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πρόταση επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: «Εμπεριέχει στοιχεία δικαίου καθώς βασίζεται σε κοινό δανεισμό. Είναι ορθολογική γιατί προβλέπει επιδοτήσεις αντί δανείων. Είναι αναπτυξιακή γιατί δίνει βαρύτητα σε κομβικούς τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη. Είναι ευέλικτη γιατί μπορεί το κάθε κράτος να αποφασίζει τις πολιτικές του».

Αν σου άρεσε κάνε