Μέχρι τις 30 Ιουνίου η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα

Μέχρι τις 30 Ιουνίου η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 25/06/20, 15:19

Έως τις 10 Ιουλίου θα πρέπει οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν συμπληρωματική Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που να περιλαμβάνει και το Δώρο του Πάσχα το οποίο πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους έως τις 30 Ιουνίου.

Η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν στους εργαζομένους όχι μόνο το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη, όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα αποδώσουν και τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς. Στην περίπτωση τέλος, επιχειρήσεων που έχουν ήδη υποβάλλει το Δώρο Πάσχα, θα πρέπει να υποβάλλουν Δελτίο Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης, στην αρμόδια υπηρεσία μισθωτών του e-ΕΦΚΑ.

Αναλυτικά, η εγκύκλιος του Φορέα ορίζει τα εξής:

«1. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες, καταχωρίζουν σε διακριτή Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) το επίδομα εορτών Πάσχα. Τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον εργοδότη καταχωρίζονται στον κωδικό τύπου αποδοχών 04 και στην ίδια Α.Π.Δ. σε κωδικό ειδικού τύπου αποδοχών...., καταχωρίζονται τα ποσά του επιδόματος εορτών που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

2. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες υποβάλλουν την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) του επιδόματος εορτών Πάσχα και τυχόν συμπληρωματικών Α.Π.Δ του ίδιου σκοπού, έως την 10 Ιουλίου 2020, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα στους δικαιούχους».

Ως εκ τούτου, το Δώρο Πάσχα 2020:

-Θα καταχωρηθεί στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου 05/2020, με Κωδικό Τύπου Δήλωσης (04) Συμπληρωματική, ανεξάρτητα εάν καταβλήθηκε στους απασχολούμενους, κατά την περίοδο του 04/2020, του 05/2020 ή του 06/2020, μέχρι 10/07/2020.

-Μετά τη παρέλευση, της ως άνω προθεσμίας, η υποβολή των προαναφερόμενων Α.Π.Δ. θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν.2972/2001, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της από την παρ. 4 του άρθρου 9 του Ν.3232/2004 (Φ.Ε.Κ. 48/τ. Α’/12-2-2004) και του άρθρου 19 παρ. 1 του ν.4075/2012 (Φ.Ε.Κ. 89/τ. Α’/11-4-2012), όπως ισχύουν.

Απεικόνιση δώρου Πάσχα 2020

Όσον αφορά στην απεικόνιση του Δώρου Πάσχα 2020 σε διακριτή (αποκλειστικά εγγραφές Δώρου Πάσχα), Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) - Κωδικού Τύπου Δήλωσης (04) Συμπληρωματική, ως προαναφέρθηκε, - σας γνωρίζουμε ότι:

-Η αναλογία του Δώρου Πάσχα που αντιστοιχεί στην περίοδο απασχόλησης έως την ημερομηνία αναστολής της εργασιακής σχέσης, θα απεικονιστεί κατά τα γνωστά με Τύπο Αποδοχών (04), ενώ,

-Για την περίοδο της αναστολής θα απεικονισθεί με διακριτό Τύπο Αποδοχών (19), στην ίδια Α.Π.Δ., με χωριστή εγγραφή.

Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δώρου Πάσχα 2020

Σε ότι αφορά στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020, στην παρ. 1 του άρθρου 2, της προαναφερόμενης ΚΥΑ , μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι:

«1...Οι επιχειρήσεις - εργοδότες καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο του επιδόματος εορτών Πάσχα, δηλαδή τόσο το ποσό που καλύπτεται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και το ποσό που καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του επιδόματος, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς».

Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εισφορές που περιλαμβάνονται στην ως άνω υποβληθείσα Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), θα πρέπει να καταβληθούν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 26 του Α.Ν. 1846/51, όπως ισχύουν.

Αν σου άρεσε κάνε