Μικρότερη η ύφεση στην Ελλάδα, εκτιμά η Capital Economics

Μικρότερη η ύφεση στην Ελλάδα, εκτιμά η Capital Economics

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:46 Δημιουργία 25/06/20, 15:32

TAGS

Η ύφεση για την ελληνική οικονομία θα είναι βεβαίως αναπόφευκτη φέτος. Ωστόσο θα είναι σχετικά πιο ήπια από ό,τι αρχικά υπολόγιζε η Capital Economics.

Οι αναλυτές της CE σημειώνουν ότι παρά την αυξημένη εξάρτηση του ελληνικού ΑΕΠ απόν τουρισμό και την παγκόσμια αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, η νέα τους πρόβλεψη είναι για ύφεση 8% (πολύ κοντά δηλαδή και στις επίσημες εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών).

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαΐου η CE έβλεπε βουτιά 15% στο ελληνικό ΑΕΠ. Ωστόσο η επίδοση του πρώτου τριμήνου ήταν πολύ καλύτερη των προβλέψεών της (συρρίκνωση 1,6% σε τριμηνιαία βάση), αλλά και εκείνης άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ισπανία. Η ελληνική μεταποίηση και τον Απρίλιο δεν υπέφερε σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ο κλάδος συνολικά στην Ευρώπη.

Επιπλέον μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων η ανάκαμψη είναι ταχύτερη από ο,τι αρχικά είχε υπολογίσει η CE. Έτσι ενώ τα δεδομένα του δεύτερου τριμήνου θα είναι «ζοφερά» με την κατανάλωση να βυθίζεται, η συνολική επίδοση της χρονιάς δεν θα είναι τόσο επώδυνη όσο την ήθελαν οι πρώτες προβλέψεις.

Η εκτίμηση για ύφεση 8% είναι καλύτερη από την επίδοση του 2011, όταν το ελληνικό ΑΕΠ στο απόγειο της κρίσης χρέους έκανε βουτιά 9,2%, αλλά και ελαφρώς καλύτερη από την τελευταία πρόβλεψη του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Όσον αφορά στην επόμενη χρονιά, η CE προβλέπει ότι θα καλυφθεί μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους, αλλά και πάλι η οικονομία θα είναι περίπου στο 80% του μεγέθους του 2007.

Αν σου άρεσε κάνε