Τουρισμός: Πρεμιέρα για το μεγάλο crash test

Τουρισμός: Πρεμιέρα για το μεγάλο crash test

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:41 Δημιουργία 01/07/20, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ένα μεγάλο και δύσκολο στοίχημα έχει μπροστά της από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση με δεδομένο το «άνοιγμα» του τουρισμού και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ.

Ο συνδυασμός της ενίσχυσης του τουρισμού με την παράλληλη προστασία της δημόσιας υγείας είναι η δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει η ελληνική πολιτεία. Ο κ. Μητσοτάκης στην εισηγητική του ομιλία χθες, στο υπουργικό συμβούλιο, αναγνώρισε τις δυσκολίες στην τρέχουσα συγκυρία, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στην προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας και επεσήμανε ότι όλες οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται τακτικά από την κυβέρνηση. Στο κρίσιμο θέα της στήριξης των εργαζομένων σε σημαντικούς κλάδους, όπως είναι αυτός τους τουρισμού, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εάν κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξει και νέα στήριξη στο εισόδημά τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «καθαρή» εικόνα για την πορεία του τουρισμού φέτος, θα υπάρξει στα τέλη Ιουλίου ή ακόμη και στις αρχές Αυγούστου και θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τον αριθμό των κρουσμάτων κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο τουρισμός θα επηρεάσει σαφώς και το μέγεθος της ύφεσης και κατά συνεπεία την πορεία της οικονομικής πολιτικής το επόμενο διάστημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται διαφορά σενάρια με το επικρατέστερο να εμφανίζει την ύφεση μεταξύ 6%-7%, πολύ κάτω δηλαδή από τις αρχικές εκτιμήσεις που την τοποθετούσαν με διψήφια ποσοστά.

Στο πεδίο της αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων, επίσης, η κυβέρνηση έχει θέσει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό. Πέραν των νοσοκομείων σε ολόκληρη την επικράτεια, έχουν δημιουργηθεί δωμάτια ξενοδοχείων για αν αντιμετωπίσουν περιστατικά που θα πρέπει να τεθούν σε καραντίνα, ενώ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου την ευθύνη για την δημόσια υγεία θα αναλάβει το υγειονομικό των ενόπλων δυνάμεων. Για τον κ. Μητσοτάκη, όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στην χώρα μας που πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις στην πανδημία και στην αντιμετώπισή της και τώρα καλείται να διαχειριστεί μια τουριστική περίοδο μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες.

Σε πολιτικό επίπεδο, χθες υπήρξε και η πρώτη, έμμεση αλλά απολύτως σαφής, αναφορά του πρωθυπουργού στα πρόσφατα γεγονότα με τις συνομιλίες των κ. Παππά και Μιωνή από την μια πλευρά και στους διαλόγους των κ.κ. Καμμένου και Παπαγγελόπουλου από την άλλη. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο και στο πλαίσιο ενός μίνι απολογισμού για τον ένα χρόνο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, επεσήμανε ότι «θα συμφωνήσει και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ότι σπάνια έχουν γίνει τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές», τις οποίες η Κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιτυχία». «Η Δημοκρατία μας« - πρόσθεσε -« είναι ισχυρή, η Δημοκρατία μας λειτουργεί. Η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης επιλέγεται με πρωταρχικό κριτήριο την επετηρίδα και ένα μαύρο σύννεφο το οποίο σκέπασε την οικονομία, αλλά και τους θεσμούς, έχει αρχίσει πια για τα καλά να διαλύεται».

Αν σου άρεσε κάνε