«Προσπάθειες» της ΕΕ για να μην υπάρξει επιπλέον εποπτεία στο Ταμείο Ανάκαμψης

«Προσπάθειες» της ΕΕ για να μην υπάρξει επιπλέον εποπτεία στο Ταμείο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 01/07/20, 16:53

Την πρόθεση της Κομισιόν να μη συνδέσει τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης από επιπλέον επιτροπεία για τα κράτη μέλη μετέφερε την Τετάρτη ο Πάολο Τζεντιλόνι, σε παρέμβαση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΕ με το ΙΟΒΕ.

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες με το υφιστάμενο πρόγραμμα ενσχυμένης εποπτείας προκειμένου να αποφευχθεί έξτρα βάρος για την κυβέρνηση» ανέφερε ο Ιταλός αξιωματούχος, έχοντας υπογραμμίσει νωρίτερα πως ευρύτερα για όλες τις χώρες δεν συζητείται η σύνδεση του πακέτου με μακροοικονομικά μέτρα.

Ο κ. Τζεντιλόνι μετέφερε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας στην ΕΕ τονίζοντας όμως πως «η αβεβαιότητα συνεχίζει να πλανάται» γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Είναι απαραίτητη η κοινή δράση» σημείωσε λίγες μέρες πριν μια ακόμα Σύνοδο Κορυφής όπου οι ηγέτες θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές για το πακέτο επιχορηγήσεων και δανείων ύψους 750 δισ. ευρώ. Ο κοινοτικός επίτροπος έκανε λόγο για πρωτοφανές πακέτο στήριξης με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα το γεγονός του κοινού δανεισμού των κρατών μελών μέσω της Κομισιόν.

Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία ώστε τα κεφάλαια να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατό δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαριθμώντας τα μέτρα τα οποία έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση, συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ. Όπως είπε το ύψος των παρεμβάσεων μπορεί να αυξηθεί.

Αν σου άρεσε κάνε