Μητσοτάκης από Ελληνικό: Ο τόπος αυτός θα γίνει μία κυψέλη ανάπτυξης

Μητσοτάκης από Ελληνικό: Ο τόπος αυτός θα γίνει μία κυψέλη ανάπτυξης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:44 Δημιουργία 03/07/20, 09:27

Μήνυμα restart από το χώρο του Ελληνικού εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, οποίος βρέθηκε στα «εγκαίνια» εργασιών του εμβληματικού αυτού project, που ανοίγει συνάμα τον δρόμο για την υλοποίηση κι άλλων σημαντικών επενδύσεων, με στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας.

«Το Ελληνικό θα γίνει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ο τόπος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης».

«Θα είναι ένα έργο σύγχρονο οικολογικό φιλικό προς το περιβάλλον και θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα όπως όλοι την οραματιζόμαστε», σημείωσε ο ίδιος.

«Σήμερα κάνουμε μια αρχή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μπορεί να χρειαστεί και μια δεκαετία. Αλλά κάθε ταξίδι ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα. Αυτό κάνουμε σήμερα. Σήμερα τραβάμε μια γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «συγκρούστηκε μια αντίληψη αδράνειας και μια αντίληψη που αντιλαμβάνεται τη σύγχρονη ανάπτυξη μέσα από την όσμωση του ιδιωτικού τομέα, με το δημόσιο και εξασφαλίζει ότι ο χώρος αυτός θα είναι προσβάσιμος για όλους».

Η πρώτη φάση του έργου αφορά τον καθαρισμό του χώρου και τις κατεδαφίσεις και θα κρατήσει περίπου 3,5 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με το «master plan», θα χτιστεί το καζίνο, τα δύο ξενοδοχεία και κάποιοι ουρανοξύστες με γραφεία.

Πρόκειται για πρόδρομες εργασίες του κυρίως έργου της ανάπτυξης, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τη Lamda Development, την παραχωρησιούχο της έκτασης του Ελληνικού.

Οι κατεδαφίσεις αφορούν κτίρια και δομές που προσεγγίζουν τα 900 και δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από τη σύμβαση παραχώρησης και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Άδεια κατεδαφίσεων και άλλων εκσκαπτικών έργων για τη διαμόρφωση του χώρου δόθηκε βάσει νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε από τη Βουλή νωρίτερα φέτος, στη διαπιστωτική πράξη (προβλεπόμενη από το άρθρο 67 του νόμου 4663/2020) για την έναρξη των εργασιών κατεδάφισης κτιρίων που βρίσκονται εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, από το Αυτοτελές Γραφείο Ελληνικού της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

Μιλώντας, χθες, για την έναρξη των εργασιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε τονίσει πως «πρόκειται για ένα έργο που αλλάζει την εικόνα της Ελλάδας στον κόσμο και την όψη του λεκανοπεδίου Αττικής, επισημαίνοντας:

« - Αξιοποιεί έκταση 6.200 στρεμμάτων σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Αττικής και της χώρας μας.

- Περιλαμβάνει, με δαπάνες του επενδυτή, όλα τα αναγκαία δίκτυα υποδομής, όπως οδοποιίας, 50 χλμ πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων, τραμ, και λοιπών δικτύων.

- Δημιουργεί έναν τεράστιο πνεύμονα πρασίνου έκτασης 2.000 στρεμμάτων (αντίστοιχης έκτασης με το Hide Park του Λονδίνου), με πολλαπλές δραστηριότητες και μία ελεύθερης πρόσβασης παραλία έκτασης 1 χλμ.

- Αγγίζει το ποσό των 8 δισ. ευρώ.

- Δημιουργεί 12.000 θέσεις εργασίας στη φάση της κατασκευής και 70.000 θέσεις εργασίας στη φάση της ανάπτυξής του».

Αν σου άρεσε κάνε