Κομισιόν: Μήνυμα επαγρύπνησης για κρίσιμο 6μηνο

Κομισιόν: Μήνυμα επαγρύπνησης για κρίσιμο 6μηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:04 Δημιουργία 03/07/20, 13:00

Μήνυμα επαγρύπνησης εκπέμπει η προεδρία της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για κρίσιμο εξάμηνο.

Σε τηλεδιάσκεψη με τη γερμανική κυβέρνηση που πραγματοποίησε το Κολέγιο των Επιτρόπων, επ’ ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Γερμανία, η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η έναρξη της γερμανικής Προεδρίας έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς οι επόμενοι έξι μήνες θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ΕΕ.

«Δεν πρέπει μόνο να ξεπεράσουμε την κρίση, αλλά θέλουμε και οφείλουμε και να συνεχίσουμε με θάρρος την πορεία εκσυγχρονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύσκεψη. «Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η Ευρώπη προ της κρίσης θα παραμείνουν οι ίδιες και αφού τελειώσει αυτή η κρίση: η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και η θέση της Ευρώπης στον κόσμο».

Υπενθύμισε ότι επείγει η επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επί του μέσου ανάκαμψης NextGenerationEU και του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, λέγοντας ότι η κρίση μάς «επιβάλλει τον ρυθμό». «Κάθε ημέρα που χάνουμε, θα βλέπουμε ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές τους, εταιρείες να χρεωκοπούν και τις οικονομίες μας να αποδυναμώνονται».

Με σημερινή της δήλωση , η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν κάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντάβιντ Σασόλι, τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ σε σύσκεψη στις 8 Ιουλίου για να κάνουν απολογισμό προόδου και να ετοιμάσουν τις επικείμενες εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις.

Η κ. φον ντερ Λάιεν επίσης επεσήμανε ότι οι προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις προτεραιότητες της Επιτροπής –από την κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση ως την ανθεκτικότητα. Προσέθεσε ότι η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τη γερμανική Προεδρία κατά την «καθοριστική φάση» των διαπραγματεύσεων για το Brexit, καθώς και για τις εξωτερικές σχέσεις.

Τόνισε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών μπορεί να βοηθήσει την Ευρώπη να βρει τον δρόμο της εξόδου από την παρούσα κρίση με δύναμη και ενότητα και να καταστήσει το NextGenerationEU καταλύτη εκσυγχρονισμού της Ευρώπης.

Αν σου άρεσε κάνε