Επιστραπτέα προκαταβολή: Ανοιχτή η πλατφόρμα για 100.000 δικαιούχους

Επιστραπτέα προκαταβολή: Ανοιχτή η πλατφόρμα για 100.000 δικαιούχους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:14 Δημιουργία 06/07/20, 08:30

Ανοίγει η σχετική πλατφόρμα στο ΜyBusinessSupport προκειμένου πάνω από 100.000 δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής 2 να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι δικαιούχοι έχουν περιθώριο έως τις 15 Ιουλίου για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

  • Το ελάχιστο ποσό που μπορούν να εισπράξουν είναι 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό
  • έως 4.000 ευρώ όσοι απασχολούν από 1 έως 5 εργαζόμενους
  • έως 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζόμενους
  • έως 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21-50 εργαζόμενους
  • έως 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους.

Όσοι δικαιούχοι είχαν λάβει χρήματα από τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής και περιλαμβάνονται στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 2 τότε θα αφαιρεθεί το ποσό που ήδη έλαβαν από τον πρώτο κύκλο. Όπως σημειώνεται η ελάχιστη ενίσχυση δεν μπορεί να είναι κάτω από 2.000 ευρώ.

Πώς θα γίνει η επιστροφή των χρημάτων

Με βάση την απόφαση, το ετήσιο επιτόκιο ανέρχεται σε 0,94%. Η αποπληρωμή του ποσού ξεκινά τον Ιανουάριο του 2022 καθώς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος. Μετά τη παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό θα επιστραφεί σε 40 ισόποσες μηνιαίες δόσεις οι οποίες θα καταβάλλονται την τελευταία μέρα κάθε μήνα.

Αν ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης είναι μειωμένος κατά 70% σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς, τότε θα επιστραφεί το 70% του ποσού της ενίσχυσης που έλαβε ο δικαιούχος μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δυνατότητα επιστροφής του 60% της ενίσχυσης έχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες την 1η Ιουνίου απασχολούσαν περισσότερους από 20 εργαζόμενους εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο των αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν την 1η Ιουνίου με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ έως και την 1η Ιουνίου.

Παράλληλα, η επιχείρηση που θα λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή θα πρέπει να διατηρήσει έως το τέλος Οκτωβρίου τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε την 1η Ιουνίου με βάση τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα και να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο 10ημερο του Ιουλίου. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, τον Αύγουστο θα υπάρξει και νέος τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους ακόμα 1 δισ. ευρώ με βάση τον τζίρο για τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο.

Αν σου άρεσε κάνε