Δημοσιονομική ευελιξία και το 2021

Δημοσιονομική ευελιξία και το 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:22 Δημιουργία 08/07/20, 10:17

Ελαστικότητα στους δημοσιονομικούς στόχους και το 2021 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο επίσης για πληρωμή όλων των δανείων που ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσα στον Ιούλιο, αλλά και την πληρωμή μέσα στον Αύγουστο του νέου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με τον υπουργό, εντός της εβδομάδας θα γίνονται συνεχώς πληρωμές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 2, για την οποία "τρέχει" η περίοδος υποβολής των τελικών προτάσεων χορήγησης (έως 15/7). «Ήδη χθες έγινε η πρώτη καταβολή σε επιχειρήσεις και νέες πληρωμές θα γίνουν σήμερα», είπε.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για χαμηλότερη ύφεση φέτος σε σχέση με τις αρχικές της προβλέψεις, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως καταρρέει το αφήγημα ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε αρκετά μέτρα εμπροσθοβαρώς.

Εκτίμησε πως το 2021 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά, μία χρονιά ανάκαμψης, αν βεβαίως έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία η υγειονομική κρίση. Όπως ανέφερε, το κρίσιμο στοιχείο είναι η κυβέρνηση να είναι κοντά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Σχετικά με το αν μπορούν να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι στο μέλλον, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως αν η κυβέρνηση είχε ακούσει την πρόταση ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ να γίνει 2% του ΑΕΠ, θα ήταν σήμερα σε χειρότερη θέση.

«Αν τότε είχαμε προχωρήσει σε εκείνη την ενέργεια πιθανώς να μην μπορούσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα μέτρα που υλοποιούμε τώρα γιατί φέτος πλέον χώρα προχωρά σε ελλείμματα» σε συμφωνία με τους θεσμούς, είπε. Εξήγησε πως υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και πως αυτή τη στιγμή είμαστε στο ίδιο καθεστώς που είναι οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες: δεν υπάρχουν καθόλου στόχοι και κανόνες αρκεί οι δαπάνες να συνδέονται με τους τέσσερις άξονες που έχει οριστεί από τα κοινοτικά όργανα ότι αφορούν στην υγειονομική κρίση.

Αν σου άρεσε κάνε