«Προσγειώνει» τις προσδοκίες για την 18η Ιουλίου η Κριστίν Λαγκάρντ

«Προσγειώνει» τις προσδοκίες για την 18η Ιουλίου η Κριστίν Λαγκάρντ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:53 Δημιουργία 09/07/20, 10:50

Χαμηλώνει ξεκάθαρα τον πήχη προσδοκιών για την έκβαση των κρίσιμων συζητήσεων επί του Ταμείου Ανάκαμψης στη Σύνοδο της 18ης Ιουλίου η επικεφαλής της ΕΚΤ.

«Δεν θα πόνταρα τα πάντα στην 18η Ιουλίου», είναι η σχετική δήλωσή της, με την οποία η Κριστίν Λαγκάρντ δίνει μία «γεύση» για το τι θα πρέπει να αναμένουμε από τις επερχόμενες συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών.

Όπως εξήγησε η ίδια στη συνέντευξή της, που δημοσιεύει το σημερινό φύλλο των Financial Times, «θα περίμενα έως τα τέλη του μήνα για να βεβαιωθώ ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Το μήνυμά της δείχνει σε πιθανή νέα Σύνοδο στα τέλη του Ιουλίου.

Πάντως, στην ίδια συνέντευξη, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι εάν λάβει εγκαίρως το πράσινο φως, το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ μπορεί να είναι ο παράγοντας, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο παιχνίδι προς το καλύτερο για τα ευρωπαϊκά κράτη.

Αυτό θα συμβεί ειδικά εάν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων δοθούν στην μορφή απευθείας χορηγήσεων, σημειώνει.

Το ισχυρό αυτό όπλο θα έρθει να συμπληρώσει τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, μέσω των οποίων θα διατεθούν 2,8 τρισ. ευρώ για αγορές ομολόγων. Και είναι η πρώτη φορά, όπως σχολιάζουν οι FT, που η κεντρική τράπεζα δεσμεύεται σε «πράσινες αλλαγές» στα προγράμματά της, εντάσσοντας σε αυτά και την αγορά των λεγόμενων «πράσινων ομολόγων».

«Θέλω να εξετάσω κάθε δυνατό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τονίζει η Γαλλίδα αξιωματούχος. «Έχω εγγόνια. Δεν θέλω να χρειαστεί να δω τα όμορφα μάτια τους να με ρωτούν: Τι έκανες;» εξηγεί.

Αν σου άρεσε κάνε