Ύφεση έως και άνω του 10% στην Ελλάδα προβλέπει το ΙΟΒΕ

Ύφεση έως και άνω του 10% στην Ελλάδα προβλέπει το ΙΟΒΕ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 09/07/20, 14:55

Σε χειρότερη αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για την ύφεση στην ελληνική οικονομία εντός του 2020 προχώρησε την Πέμπτη το ΙΟΒΕ, εκτιμώντας πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας μας μπορεί να ξεπεράσει το 10% για το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, κατά την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης του Ιδρύματος από το γενικό διευθυντή Νίκο Βέττα, στο βασικό σενάριο που εμπεριέχεται ένας βαθμός αισιοδοξίας ότι «ξεμπερδεύουμε σύντονα με την πανδημία», προβλέπεται ύφεση της τάξεως του 7,5% έναντι 5% της προηγούμενης πρόβλεψης.

Αντίθετα στο δυσμενές σενάριο, με την πανδημία να συνεχίζεται, η ύφεση εκτοξεύεται στο 10,5%, έναντι πρόβλεψης 9% στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα το 7,5% και το 10,5% των σεναρίων αφορά την ονομαστική ύφεση, καθώς οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα στο σενάριο ονομαστικής ύφεσης 7,5% οι απώλειες στο ΑΕΠ θα ανέλθουν στο 9%, ενώ στο δυσμενές σενάριο με την ονομαστική ύφεση στο 10,5% η πραγματική απώλεια του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 13%.

Στο βασικό σενάριο προβλέπεται αύξηση της ανεργίας σε άνω από το 19%, ενώ στο δυσμενές, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%.

Αν σου άρεσε κάνε