ΔΝΤ: Απειλητικό για την οικονομία ένα δεύτερο «κύμα»

ΔΝΤ: Απειλητικό για την οικονομία ένα δεύτερο «κύμα»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:29 Δημιουργία 16/07/20, 09:26

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει μετά την πρωτοφανή πτώση που κατέγραψε φέτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο ένα δεύτερο μεγάλο κύμα μολύνσεων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες διαταράξεις, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μεταδίδει το Reuters.

Όπως έγραψε σε ανάρτησή της η κα. Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τα δημοσιονομικά κόστη των δράσεων που στόχο έχουν να περιορίσουν την πανδημία και να μετριάσουν την οικονομική επίπτωση, αυξάνουν τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, ωστόσο είναι πρώιμο να αρχίσει η απόσυρση των απαραίτητων διχτυών ασφαλείας.

«Δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει από τον κίνδυνο» έγραψε χαρακτηριστικά, σε ανάρτησή της εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των G20 το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα το ΔΝΤ «πετσόκοψε» την εκτίμησή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, προβλέποντας πως το 2020 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% και θα εμφανίσει ισχνότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη το 2021.

Η κα. Γκεοργκίεβα σημείωσε πως τα δημοσιονομικά μέτρα 11 τρισ. δολαρίων των μελών των G20 και άλλων χωρών, καθώς και οι τεράστιες «ενέσεις ρευστότητας» από τις κεντρικές τράπεζες, έχουν βάλει όριο στον «πάτο» της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν, προειδοποίησε. Μεταξύ αυτών είναι ένα νέο κύμα μολύνσεων κορωνοϊού, οι «τραβηγμένες» αποτιμήσεις των assets, οι ευμετάβλητες τιμές των εμπορευμάτων, ο αυξανόμενος προστατευτισμός και η πολιτική αστάθεια.

Όπως επισήμανε, ορισμένες χώρες έχασαν περισσότερες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και Απρίλιο από αυτές που είχαν δημιουργηθεί από το τέλος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, και πολλές από αυτές τις θέσεις εργασίας δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας, οι χρεοκοπίες και η αναδιάρθρωση της βιομηχανίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημείωσε.

Κατά την κα. Γκεοργκίεβα, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, είναι ουσιώδους σημασίας η συνέχιση του συντονισμού των κεντρικών τραπεζών και της στήριξης από τα διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα, ενώ και οι ρυθμίσεις θα πρέπει να στηρίζουν την ευέλικτη χρήση κεφαλαίων προκειμένου να παραμείνουν ανοικτές οι πιστωτικές γραμμές για τις επιχειρήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε