DBRS: Κίνδυνος... σοκ στην κτηματαγορά

DBRS: Κίνδυνος... σοκ στην κτηματαγορά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:00 Δημιουργία 17/07/20, 08:00

Η πανδημία και το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος αποτελούν σοκ για την αγορά ακινήτων, με τον μέλλον της να χαρακτηρίζεται αβέβαιο από τον ο οίκο αξιολόγησης DBRS.

Όπως σημειώνει, η αγορά των κατοικιών διατήρησε τη θετική δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2020 παρά το ξέσπασμα του COVID19. Μετά από μια μακρά μείωση των τιμών σωρευτικά 54% από το 2009 έως το 2017, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν 9% το 2018- 19, ενώ από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2020 αυξήθηκαν 6,9%. Οι κύριοι παράγοντες της ανοδικής πορείας των τιμών ήταν η αυξανόμενη ζήτηση για κατοικίες από ξένους και η βελτίωση γενικότερα της οικονομίας.

Ωστόσο, όπως τονίζεται, το χωρίς προηγούμενο οικονομικό σοκ λόγω της πανδημίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κατασκευαστική δραστηριότητα και στις συναλλαγές ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και ταυτόχρονα αυξάνει την αβεβαιότητα. Ο DBRS Morningstar προσθέτει ότι η πορεία της αγοράς κατοικιών φέτος θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και τον ρυθμό ανάκαμψης των αγορών των μεγάλων ξένων αγοραστών, την όρεξή τους για ταξίδια και σε κάποιο βαθμό την εμπιστοσύνη τους στον χειρισμό της κρίσης στην Ελλάδα.

Κατά την άποψή της οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής αγοράς κατοικιών θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της Ελλάδας να ανακάμψει από την πανδημία χωρίς να υποστεί μόνιμη ζημιά στην αγορά εργασίας της και την ικανότητά της να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών βελτιώνοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και συνεχίζοντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα επίσης με τον οίκο αξιολόγησης, η πανδημία θα επηρεάσει συνολικά την αγορά ακινήτων της χώρας: «Η υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη του ιού και οι οικονομικές προοπτικές θα επηρεάσουν το συναίσθημα των καταναλωτών και την ικανότητα των ελληνικών νοικοκυριών να αγοράσουν ακίνητα».

Αν σου άρεσε κάνε