Σύνοδος: Μικρό καλάθι για το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύνοδος: Μικρό καλάθι για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:26 Δημιουργία 17/07/20, 11:23

Κρατώντας μικρό καλάθι προσήλθαν στη σημερινή, κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που είναι χωρισμένοι σε…. στρατόπεδα για το καυτό ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που περιορίζει τις προσδοκίες για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας στο σημερινό ραντεβού.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

Την ίδια ώρα, σισιόδοξος μεν, επιφυλακτικός δε, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία», είπε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είπε πως «όλοι μας προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με μεγάλη ώθηση όμως οι διαφορές εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες», συμπληρώνοντας πως «οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ σκληρές».

«Με πολιτική βούληση, η συμφωνία είναι εφικτή», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Θα είναι δύσκολες διαπραγματεύσεις, δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι για τους πολίτες της Ευρώπης. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο σταθερή. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε συμφωνία», τόνισε.

Δεν έχει την ίδια άποψη ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος εν όψει των διαπραγματεύσεων δήλωσε πως «δεν είναι αισιόδοξος». Τόνισε πως η Ολλανδία θα εμμείνει στη θέση πως οι πόροι της ανάκαμψης θα πρέπει να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως όλα τα απαραίτητα «κομμάτια» βρίσκονται στο τραπέζι και πως είναι εφικτή μια συμφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ υπογράμμισε πως «έχουμε υποχρέωση να βρούμε μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Έχουμε μπροστά μας δυο δύσκολες ημέρες, χρειαζόμαστε μια ισχυρή απάντηση στην πανδημία», είπε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρι Ρατας, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι προειδοποίησε πως η έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ και του «πακέτου» ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το ποσό των χρημάτων που θα είναι διαθέσιμο για την Πολωνία. Είναι δύσκολο να κριθεί τώρα εάν θα υπάρξει συμφωνία, σχολίασε, λέγοντας πως δεν είναι καλή λύση οι εκπτώσεις προϋπολογισμού για τις εύπορες χώρες.

Αντίστοιχη και η θέση του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, που σημείωσε πως η έκπτωση 45 δις. ευρώ δεν είναι δίκαιη. Σημείωσε πως τα ιστορικά κριτήρια για την ανεργία δεν έχουν καμία σχέση με την πανδημία και πως βάση υπολογισμού για την κατανομή των πόρων του ταμείου ανάκαμψης θα πρέπει να είναι η πτώση του ΑΕΠ.

Αν σου άρεσε κάνε